Škvarkový chléb z jemně perlivé vody - postup přípravy
Velmi dobrý domácí chléb upečete, pokud do něho přidáte pokrájené škvarky, přičemž se do těsta dává i jemně perlivá voda, díky níž pak krásně nakyne. Recept nám poskytla paní Vladimíra Bosáková.
Ingredience
Na potření
Do mísy nasypejte chlebovou mouku. Udělejte do ní důlek, nadrobte do něho droždí, nasypejte žitný kvásek a přilijte hrnek vlažné vody. Nechte vše chvíli působit, aby se kvásek rozjel.
Pak přidejte kmín, sůl, na kousky pokrájené škvarky a přilijte jemně perlivou vodu o pokojové teplotě. Rukama nebo robotem vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte ho hodinu kynout přikryté utěrkou.
Z těsta na mírně pomoučněném vále vypracujte bochník a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Je lepší dát těsto do chlebové formy, pokud máte. Nechte ho ještě několik minut kynout, aby chléb narostl.
Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 220 °C a pečte chléb 15 minut. Pak teplotu ztlumte na 180 °C a pečte ho další hodinu. Pokud chcete vláčnější pečivo, dejte před pečením do trouby kastrůlek s horkou vodou. Po upečení chléb potřete octovou vodou a nechte vychladnout na mřížce.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.