Sladké polínko s karamelovým a čokoládovým krémem - postup přípravy
Roláda ve stylu polena se tradičně objevuje na stole zejména v období Vánoc a zimního slunovratu, není ale nejmenší důvod, proč jej nepoužít třeba jako netradiční narozeninový dort. O svůj oblíbený recept se s námi podělila paní Jana Podoláková Burkartová.
Na těsto
Na karamelový krém
Na bílý krém
Vejce vyklepněte do mísy, smíchejte je s cukrem a obojí vyšlehejte ručním šlehačem do husté a bělavé pěny. Polohrubou mouku smíchejte se solí a kakaovým práškem a tuto směs po lžících zašlehávejte do našlehaných vajíček.
Výsledné těsto vlijte na obdélníkový plech vyložený pečicím papírem a dejte ho péct při 180 °C asi na 8 až 9 minut. Po dopečení ještě teplý korpus posypejte moučkovým cukrem a i s papírem jej stočte do pevné roličky, v níž ho nechte zchladnout.
Zatímco těsto chladne, připravte si oba druhy krému. Pro přípravu karamelového krému vyšlehejte do pěny změklé máslo a postupně k němu za stálého šlehání přilévejte karamelové salko. Když obě přísady kompletně zapracujete do sebe, přidejte do krému lžičku rumu a ještě chvíli jej šlehejte.
Pro přípravu čokoládového krému rozpusťte čokoládu, vmíchejte do ní 4 lžíce smetany a nechte ji vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně do něj zašlehejte světlé salko a rozpuštěnou čokoládu, abyste získali hladký a nadýchaný krém.
Vychladlý korpus rozmotejte, sloupněte z něho pečicí papír a položte ho na kus nového a čistého papíru. Po celé ploše jej natřete karamelovým krémem a s pomocí pečicího papíru jej stočte zpátky do rolády. Výslednou roládu rozkrojte napůl a na povrchu ji potřete čokoládovým krémem, který s pomocí vidličky či lžíce upravte do podoby kůry stromu.
Polínko podle fantazie ozdobte kousky čokolády a cukrářským zdobením. Nechte jej alespoň 3 hodiny vychladit a ztuhnout v lednici a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.