Slané koláče se sýrem a baby špenátem - postup přípravy
Jednoduché, ale přesto skvělé slané placky se sýrem připravíte i bez pečení. Patří k typickým pokrmům rumunské kuchyně, a pokud budete chtít, můžete s jejich náplní libovolně experimentovat.
Ingredience
Nasypte do misky droždí a rozmíchejte ho s cukrem. Vlažnou vodu smíchejte s mlékem a do droždí jí přilijte pár lžic spolu s jednou lžící mouky. Opět promíchejte a nechte chvíli odstát. Mezitím do mísy nasypte zbytek mouky a doprostřed udělejte důlek. Sem poté přilijete vzešlé droždí. To se pozná tak, že zvětší svůj objem a na povrchu se vytvoří hustá pěna.
Spolu s droždím do mouky přidejte jedno vejce a zbytek mléka s vodou. Za stálého míchání přidávejte rozpuštěné máslo. Uhněťte hladké a nelepivé těsto. Můžete si pomoci i rukama. Hotové těsto přikryjte potravinářskou folií a nechte v teple vykynout.
Na pánvi rozpusťte trochu másla nebo rozpalte olej, přidejte čerstvý špenát a osolte či opepřete podle chuti. Nechte chvíli pod pokličkou podusit a dejte stranou. Když těsto dobře vykyne, zhruba za hodinu až dvě, vyklopte ho na připravenou pracovní plochu nebo vál. Rozdělte těsto na osm stejných kousků a ze všech vytvořte malé bochánky. Nechte je ještě chvíli kynout pod utěrkou. Poté z bochánků vyválejte tenké placky.
Nyní si připravte náplň. Nakrájejte jarní cibulku na malé kousky a smíchejte se sýrem. Dále nasekejte nadrobno kopr a nakrájejte dušený špenát na menší kousky. Vše smíchejte se sýrem, osolte a opepřete podle chuti.
Lžíci náplně vložte na vyválený plátek a zabalte dovnitř. Poté placku ještě jednou vyválejte. Smažte na pánvi lehce potřené olejem z obou stran pod pokličkou.