Slané kynuté koblihy plněné klobásou, sýrem a rajčaty - postup přípravy
Koblihy známe jen sladké. Proč je ale neudělat naslano? Přinášíme vám zábavný recept na kynuté pečivo plněné sýrem, klobásou a rajčatovou omáčkou, které je skvělé ke snídani i svačině a na přípravu je velmi snadné.
Těsto
Do mísy nalijte mléko. Do jiné misky vyklepněte dvě vajíčka, jeden žloutek podržte na lžíci a druhý včetně obou bílků nalijte do mísy s mlékem. Zbylý žloutek odložte stranou na pomazání koblih před pečením.
K mléku a vajíčkům přilijte rostlinný olej, přidejte jednu lžičku cukru a deset gramů sušeného droždí a vše vařečkou důkladně rozmíchejte. Do směsi přisypejte pět hrnků hladké mouky a jednu čajovou lžičku soli. Promíchejte a pak rukama hněťte, dokud nezískáte hladké a nelepivé těsto.
To v míse zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte 15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Během této doby těsto zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rukama jej trochu propracujte. Vytvořte z těsta váleček a rozdělte ho na dvě poloviny. Z každé z nich opět zformujte válec.
Jeden menší válec rozkrájejte na 8 stejně velkých kousků, z nichž vytvarujte kuličky. Z druhého válce zformujte kouli, rukama ji trochu rozplácněte na kulatou placku a rozválejte ji do tenkého plátu. Ten položte na pečicí papír, znovu ho trochu rozválejte do roviny a vložte ho spolu s papírem na plech.
Kráječem na pizzu prořízněte kulatou placku na osminky tak, abyste nechali okraje spojené. Na okraj každého nedořízlého trojúhelníku vložte jednu těstovou kouli. Zvedněte cíp trojúhelníku od středu a vmáčkněte ho doprostřed těstové koule.
Vezměte malou skleničku, namočte ji do vody a s její pomocí vytvořte veprostřed každé koule hluboký důlek. Do každého důlku vložte čtvereček sýra, na něj přidejte pár koleček klobásy a zalijte asi jednou až dvěma polévkovými lžícemi rajčatové omáčky.
Rozšlehejte odložený vaječný žloutek a pomažte jím důkladně celý povrch těsta a posypejte mákem.
Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte kolem 30 až 35 minut dozlatova.
Hotové koblihy nechte zchladnout, rozkrájejte a podávejte.