Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí sýrové bulky

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí sýrové bulky - postup přípravy

Rohlíky či bulky se sýrem jsou jedněmi z nejoblíbenějších druhů pečiva v obchodech. Mají ale nevýhodu v tom, že jen zřídka je zastihnete čerstvě upečené, kdy chutnají nejlépe. Řešení je nasnadě, upečte si vlastní podle receptu od paní Anny Horáčkové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na cca 10 ks

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do misky rozdrobte kvasnice, zasypejte je lžičkou cukru a rozmíchejte je do pastovité konzistence. Tu pak zalijte 225 ml vlažné vody, promíchejte a nechte směs stát na teplém místě asi 10 až 15 minut, dokud se na hladině nezačne tvořit pěnivá čepice.

2. KROK

Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte k ní jednu a půl čajové lžičky soli, přilijte vzešlý kvásek a trochu rostlinného oleje. Zadělejte pružné a soudržné těsto, které nechte v zakryté míse v teple kynout asi 1 hodinu.

3. KROK

Těsto po vykynutí prohněťte, rozdělte ho na 10 ks a zformujte z nich kouličky. Vyskládejte je vedle sebe na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je čistou utěrkou a nechte je dalších 15 až 20 minut vykynout.

4. KROK

Nastrouhejte najemno váš oblíbený sýr. Do misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho vidličkou, povrch každé bulky jím potřete a posypejte podle chuti trochou strouhaného sýra. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C a housky pečte asi 20 minut. Po dopečení je nechte zchladnout a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů