Slané sušenky se sýrem - postup přípravy
Ideální dobrota na chroupání k televizi i skvělé občerstvení na domácí večírek – takové jsou neuvěřitelně snadné a chutné domácí sýrové sušenky. Jejich receptura je natolik unikátní, že se tyto sušenky velmi dobře hodí jak k ranní kávě, tak i večer k pivu. Jejich příprava je jednoduchá, suroviny dostupné. Pravděpodobně máte všechny potřebné beztak neustále doma, takže si je můžete připravit během pár okamžiků prakticky kdykoliv na ně dostanete chuť.
Ingredience
Tavený sýr vyloupejte ze staniolu do misky, vyklepněte k němu vajíčko a přilijte máslo, které jste předtím rozpustili na kamnech ve vodní lázni nebo prostě v mikrovlnné troubě. Vezměte vidličku a opatrně začněte sýr s vajíčkem drtit a promíchávat tak, abyste vytvářeli postupně stále jemnější a jemnější hmotu. Druhou variantou je použít k tomuto úkolu tyčový mixér nebo elektrický šlehač. Vezměte ale v potaz, že tímto způsobem můžete při neopatrné manipulaci vytvořit ve své kuchyni velkou spoušť. Proto předem důkladně zvažte, který postup použijete.
Když jste vytvořili jednolitou sýrovou hmotu, přidejte k ní půl čajové lžičky soli a jednu celou a zarovnanou čajovou lžičku cukru. Znovu pak hmotu prošlehejte tak, aby se krystalky soli a cukru rozpustily.
Do vedlejší misky nasypejte hladkou mouku a přidejte k ní jednu malou lžičku prášku do pečiva. Obě suché přísady dobře promíchejte. Tuto směs pak postupně přidejte k sýrové hmotě a zpracujte ji na husté a nelepivé těsto. To pak vyválejte na dlouhý obdélník, který podélně rozkrojte a obě poloviny stočte do pevné roličky.
Každou roličku nožem rozkrájejte na malé kousky, které přemístěte na plech namazaný máslem či vyložený pečicím papírem, povrch každého šneku namažte mlékem a posypejte trochou sezamových semínek.
Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte sušenky asi 15 minut.
Tip: Tento recept můžete různě přizpůsobit a namísto taveného sýra použít klasický strouhaný, anebo připravit recept nasladko a do těsta místo sýra použít čokoládu a posypat mákem.