Slané tyčinky se sýrem - postup přípravy
Dnes pro vás máme jednoduchý recept na velice chutné tyčinky plněné sýrem, které si jistě zamilujete. Hodí se jak k běžnému pohoštění, tak také k slavnostním příležitostem, podávat se mohou teplé i studené. Jejich výhodou je snadná příprava a také skutečnost, že i druhý den po upečené zůstávají měkké.
Ingredience
Nejprve je potřeba ve vlažné vodě rozpustit droždí, přidat k němu polévkovou lžíci moučkového cukru a dobře promíchat. Poté postupně přidejte 350 g hladké mouky a trochu soli a dobře míchejte, aby se netvořily hrudky. Přidejte opět postupně přibližně stejně mouky, jogurt a 50 ml oleje a vše opět důkladně promíchejte.
Vezměte 2 polévkové lžíce oleje a těsto jím dobře potřete. Poté ho nechte asi hodinu odležet překryté utěrkou, dokud se jeho objem přibližně nezdvojnásobí.
Pokud máte sýr vcelku, nastrouhejte ho na struhadle a není-li slaný, osolte ho a poté k němu přimíchejte zakysanou smetanu.
Těsto rozválejte na pomoučeném vále na placku, na povrch nastrouhejte máslo, těsto stočte a nechte 10 minut odpočinout.
Po této době je rozdělte na dvě poloviny a z poloviny vyválejte placku přibližně 5 mm vysokou. Na polovinu placky naneste poměrnou část připravené smetanové náplně se sýrem, přeložte přes ní druhou polovinu placky a nakrájejte ji na proužky. Každý proužek poté lehce stočte do tvaru spirály.
Na plech na pečení dejte pečicí papír a na něj rozložte připravené tyčinky tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Žloutky rozšlehejte s trochou oleje a špetkou soli a touto směsí tyčinky potřete. Nechte tyčinky ještě chvíli kynout a mezitím si připravte další, z druhé poloviny těsta.
Troubu předehřejte na 220 °C a pečte tyčinky podle výkonu trouby 20 až 25 minut.