Slaný koláč se šunkou, rajčaty a sýrem - postup přípravy
Slaný koláč lze považovat za vynikající předkrm, ale klidně i hlavní chod k lehké večeři v létě. Kdykoliv jej navíc můžete servírovat také jako svačinku nebo pohoštění pro nečekanou návštěvu. Jeho velkou výhodou je především to, že nepotřebujete žádná drahé ani těžko dostupné ingredience a většinu jistě budete mít přímo doma v lednici.
Ingredience
Příprava slaného koláče je skutečně velmi snadná. Nejprve si zapněte troubu na 200 stupňů a nechte ji předehřívat, abyste koláč vkládali přímo do horké trouby. Křehké těsto si rozbalte, a pokud není rozválené, vezměte si váleček a vytvořte z těsta kolo nebo ovál, podle toho, jak vám to půjde. Koneckonců na tvaru tolik nezáleží, protože nakonec koláč stejně rozdělíte na menší kousky.
Po celém těstě rozložte na plátky nakrájené kousky rajčat. Ideální je, pokud použijete domácí sladká rajčata, která mají výraznou chuť. Jako druhá vrstva přijdou plátky šunky. Ty rozložte po celém povrchu a nezapomínejte ani na okraje, aby nezůstaly prázdné a suché. Totéž udělejte i s plátky sýra. Šetřit nemusíte – čím více oblohy, tím lepší chuť.
Okraje těsta zahněte a propíchejte vidličkou. Hotový výrobek můžete (ale nemusíte) pokapat trochou panenského olivového oleje, kterým můžete potřít i okraje těsta. Díky tomu budou vláčnější a budou chutnat lépe. Pokud se ale snažíte udržovat štíhlou linii, můžete olivový olej klidně vynechat. Koneckonců i sýr je dostatečně tučný, takže koláč rozhodně suchý nebude.
Pečte 15 minut a během pečení jen kontrolujte, aby se okraje nezačaly připalovat. Případně snižte teplotu nebo dříve vytáhněte. Záleží totiž i na výkonu vaší trouby. Hotový koláč nakrájejte a servírujte.