Slavný německý jablkový koláč pečený na pánvi - postup přípravy
Nebesky jemná struktura tohoto koláče ze všeho nejvíce připomíná palačinky. Vlastně to JE taková velká palačinka plněná jablky. Je neskutečně lahodná a voňavá a její přípravu zvládne každý. Nezanedbatelnou výhodou tohoto jablkového koláče je to, že k jeho přípravě budete potřebovat kromě nože jen plotýnku, pánev, pokličku a obracečku. Můžete si ho proto připravit i na chalupě anebo třeba na vařiči v přírodě, když vás přepadne chuť na sladké.
Těsto
Jablka
Oloupejte dvě jablka, rozkrojte je na poloviny, vyjměte z nich jadřince a stopky a čistou dužninu nakrájejte na tenčí plátky tvaru půlměsíce. Na kamnech rozehřejte pánev, na níž rozpusťte 30 gramů másla. Jakmile získá tekutou formu, přisypejte do pánve 30 gramů cukru a míchejte, dokud se všechny krystalky nerozpustí. Snižte žár na minimum a vhoďte do pánve připravená jablka, která restujte okolo 10 minut a v průběhu tohoto procesu je čas od času promíchejte.
Zatímco jablka skotačí na pánvi, vyklepněte do misky jedno vajíčko a přidejte k němu dalších 30 gramů cukru a 8 gramů vanilkového cukru. Metličkou pak obě přísady šlehejte tak dlouho, dokud se nepropojí do jednolité a mírně napěněné směsi. Pak přidejte 30 ml slunečnicového oleje a pokračujte ve šlehání, dokud olej úplně nezapracujete do vajíček. Pak přilijte 150 gramů bílého jogurtu, a jakmile ho včleníte do směsi, prosejte přes jemné sítko do směsi také hladkou mouku spolu s práškem do pečiva. Pokračujte v míchání metlou, dokud nezískáte husté polotekuté a homogenní těsto.
Vraťte se zpátky k jablkům v pánvi a posypejte je asi půlkou čajové lžičky mleté skořice, kterou s jablky dobře promíchejte. Pak jablka přelijte připraveným těstem, které s pomocí stěrky rozprostřete po celé ploše pánve tak, aby pokrývalo všechny kousky jablek. Pak uhlaďte povrch těsta do roviny, přiklopte pánev pokličkou a duste asi 10 minut. Během této doby by se mělo těsto úplně propéct, což vyzkoušejte zapíchnutým párátkem.
Opatrně pak koláč vyklopte na talíř a s jeho pomocí ho vraťte bílou, neopečenou stranou zpátky na plotnu. Znovu přiklopte pokličku a nechte koláč péct dalších 5 minut, aby zezlátl i z druhé strany. Po dopečení přeneste dobrotu na talíř, ozdobte džemem a zakysanou smetanou, šlehačkou nebo jenom moučkovým cukrem (anebo prostě ničím), nakrájejte na porce a podávejte spolu se šálkem voňavé kávy nebo čaje.