Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šlehačkový mazanec s rozinkami

3,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Šlehačkový mazanec s rozinkami - postup přípravy

Pokud stále hledáte ten nejlepší recept na klasický a poctivý mazanec provoněný rozinkami, vyzkoušejte ho podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem. Servírovat ho můžete samotný, nebo ho podávejte s máslem a domácí marmeládou.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Na kvásek

Na mazanec

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Do mísy nalijte vlažnou smetanu ke šlehání, přisypte k ní cukr a rozdrobte do ní čerstvé droždí. Směs promíchejte a lehce ji posypte moukou.

2. KROK

Kvásek nechte vzejít na teplém místě po dobu 20 minut. Mezitím nechte rozpustit máslo. Do velké mísy nasypte hladkou a polohrubou mouku.

3. KROK

K mouce přidejte rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr, sůl, vejce a rozinky. Poté do mísy nalijte vzniklý kvásek a vše pečlivě promíchejte.

4. KROK

Na pomoučením vále vypracujte z těsta bochánek a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Poté ho nechte kynout pod utěrkou po dobu 20 minut.

5. KROK

Do bochánku udělejte doprostřed nůžkami křížek a poté ho potřete rozšlehaným vejcem. Nakonec ho posypte plátky mandlí.

6. KROK

Mazanec vložte do předehřáté trouby na teplotu 160 °C a pečte ho po dobu 35–45 minut. Poté ho vyjměte, přendejte ho na talíř a nechte ho zcela vychladnout.

7. KROK

Hotový vychladlý mazanec nakrájejte a můžete ho servírovat. Podávat ho můžete samotný, s máslem, marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou.

8. KROK

Tip: Pro výraznější chuť můžete rozinky namočit do rumu. Před přidáním je sceďte a přidejte je do těsta.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů