Šlehačkový mazanec s rozinkami - postup přípravy
Pokud stále hledáte ten nejlepší recept na klasický a poctivý mazanec provoněný rozinkami, vyzkoušejte ho podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem. Servírovat ho můžete samotný, nebo ho podávejte s máslem a domácí marmeládou.
Na kvásek
Na mazanec
Do mísy nalijte vlažnou smetanu ke šlehání, přisypte k ní cukr a rozdrobte do ní čerstvé droždí. Směs promíchejte a lehce ji posypte moukou.
Kvásek nechte vzejít na teplém místě po dobu 20 minut. Mezitím nechte rozpustit máslo. Do velké mísy nasypte hladkou a polohrubou mouku.
K mouce přidejte rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr, sůl, vejce a rozinky. Poté do mísy nalijte vzniklý kvásek a vše pečlivě promíchejte.
Na pomoučením vále vypracujte z těsta bochánek a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Poté ho nechte kynout pod utěrkou po dobu 20 minut.
Do bochánku udělejte doprostřed nůžkami křížek a poté ho potřete rozšlehaným vejcem. Nakonec ho posypte plátky mandlí.
Mazanec vložte do předehřáté trouby na teplotu 160 °C a pečte ho po dobu 35–45 minut. Poté ho vyjměte, přendejte ho na talíř a nechte ho zcela vychladnout.
Hotový vychladlý mazanec nakrájejte a můžete ho servírovat. Podávat ho můžete samotný, s máslem, marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou.
Tip: Pro výraznější chuť můžete rozinky namočit do rumu. Před přidáním je sceďte a přidejte je do těsta.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem