Sloní oko s vanilkovým krémem - postup přípravy
Sloní oko podle Youtube kanálu Vaření s Jančou je jednoduchý a rychlý dezert, který vypadá zajímavě a skvěle chutná. V roládě najdete jemný a lahodný vanilkový krém.
Korpus
Krém
Poleva
Nejprve si připravte krém. Do rendlíku vlijte mléko, které smíchejte s vanilkovými pudinky, vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem. Rendlík postavte na sporák a směs na mírném ohni vařte 1–2 minuty, do zhoustnutí.
Poté sundejte rendlík z tepla a směs nechte volně chladnout. Zatím si připravte těsto na korpus. Z vaječných bílků vyšlehejte sníh a v jiné míse vyšlehejte vaječné žloutky s cukrem, moukou, kakaem a kypřícím práškem do pečiva.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, přikryjte rendlík potravinovou fólií tak, aby se krému přímo dotýkala.
Po vyšlehání do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků a těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Korpus pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10–15 minut.
Tip: Zda je těsto upečené, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Zatímco se korpus peče, pokračujte v přípravě krému. Do pudinkového základu vešlehejte 200 g másla a zbytek másla přidejte do hrnce s rozlámanou čokoládou, kterou následně rozpusťte ve vodní lázni – potrvá to přibližně 2 minuty.
Z upečeného a vychladlého korpusu sejměte pečicí papír a celý jeho povrch pomažte připraveným krémem. Do středu krému položte dva banány tak, jak to můžete vidět ve videu níže a korpus zarolujte.
Roládu otočte spojem dolů, aby se nerozbalovala, celou ji polijte čokoládovou polevou a dejte ji do lednice ztuhnout. Následně sloní oko podávejte nakrájené na kousky.
Tip: Díky máslu bude poleva jemná a lahodná. Pokud chcete, aby se víc leskla, přidejte do ní 1 lžíci oleje.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou