Smažená čínská rýže se zeleninou a vejci - postup přípravy
Pokud jste včera připravovali rizoto nebo jiný pokrm z vařené rýže, ale nespotřebovali jste ji všechnu, tento recept je ideální na její upotřebení. Kromě uvedené zeleniny můžete přidat také kousky kuřecího masa, anebo třeba krevety.
Ingredience
Připravte si den předem uvařenou rýži. Může to být i zbytek od včerejšího oběda. Oloupejte a nakrájejte najemno tři stroužky česneku a totéž udělejte i s jarní cibulkou, kterou použijte včetně celé natě. Vyklepněte pět vajíček a rozšlehejte je metlou dohladka.
Na sporáku rozehřejte hlubokou pánev s trochou olivového oleje. Jakmile je důkladně rozpálený, přilijte do něj rozšlehaná vejce, přidejte trochu soli a rychle míchejte tak, že z nich vzniknou míchaná vajíčka. Soli nemusíte přidávat moc, další ingredience, jako je sójová omáčka, ji obsahují také, je proto snadné pokrm nedopatřením přesolit.
Míchaná vejce přesypte z pánve do misky, přidejte opět trochu oleje a nechte v něm opéct česnek. Neustále jej energicky míchejte a nebojte se oddálit pánev z ohně, pokud by se začal připalovat. Mražený hrášek s mrkví předem vsypte do misky, nechte ho rozmrazit a trochu ho propláchněte. Jakmile česnek začne vonět, přisypejte směs hrášku a mrkve do pánve, zamíchejte a nechte vše restovat asi 2 až 3 minuty.
Do pánve se zeleninou přisypejte vařenou rýži a vše důkladně promíchejte. Poté vmíchejte smažená vejce a bez přestání míchejte. Jakmile se začne rýže viditelně opékat a zlátnout, zalijte ji pořádnou dávkou sójové omáčky. Pokračujte v míchání další asi 2 minuty. Nakonec přisypejte jarní cibulku, která dodá pokrmu na svěžím vzhledu i chuti, a podávejte.