Smažená kuřecí stehna na kari se zeleninovou rýží - postup přípravy
Neobvyklý recept na smažené kuře se zeleninovou rýží vás určitě nadchne. Je totiž neuvěřitelně snadný, a navíc originálním způsobem řešený. Při smažení kuřecích stehen se totiž často stává, že se maso důkladně nepropeče i uprostřed, protože je ho příliš velká vrstva. Postup v tomto receptu tento problém odstraní. Kromě toho maso bude díky kořeněné marinádě velmi lahodné a jemné. Spolu se zeleninovou rýží pak vytváří jedinečnou harmonii chutí.
Kuře
Rýže
Kuřecí paličky zbavte chrupavky a kůže v kloubku a rozřízněte sval okolo kosti. Maso kolem kosti rozevřete na plocho, ale kost nechte spojenou s masem. Takto připravené paličky vyskládejte do hluboké mísy, zasypejte je solí, sušeným tymiánem, mletým chilli, kari kořením a sušeným nebo prolisovaným čerstvým česnekem. Vše zalijte mlékem a promíchejte. Misku zakryjte přilnavou potravinářskou fólií, vložte ji do lednice a nechte 1 hodinu marinovat.
Mezitím do pánve vlijte tři polévkové lžíce oleje a k němu přidejte kousek másla. Rozehřejte je na kamnech a vsypte propláchnutou rýži, kterou nechte orestovat. Přidejte půl lžíce soli, promíchejte a smažte na středním ohni 4 minuty. Pak obsah pánve zalijte 3 hrnky vody, promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte vařit tak dlouho, dokud se voda téměř nevsákne do rýže.
Jakmile je rýže téměř hotová, odklopte pokličku, promíchejte ji a vsypte do pánve konzervovaný hrášek, kukuřici a mrkev, a to včetně malého množství nálevu. Vše promíchejte. Zaklopte zpátky pokličku, ztlumte sporák na minimum a pokračujte ve vaření, dokud není rýže měkká.
Nyní se vraťte zpátky ke kuřeti. Vyndejte paličky z lednice. Na kamnech rozehřejte pánev s olejem a když je horká, tlumte žár na mírnou až střední úroveň, vložte na ni marinovaná stehýnka kostí dolů a smažte je dozlatova. Pak kuře otočte na druhou stranu a pokračujte ve smažení, dokud nejsou stehýnka zlatavá z obou stran a uvnitř nejsou dostatečně propečená. Smažené kuře podávejte s kopečkem zeleninové rýže.