Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Unikátní dezert smažené mléko

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Unikátní dezert smažené mléko - postup přípravy

Křupavé zvnějšku, jemné a krémové uvnitř. Takový je neodolatelný a neobvyklý dezert se zvláštním názvem „smažené mléko“, který se vám v dnešním článku chystáme představit. Tahle dobrota se připravuje z těch nejobyčejnějších surovin, a přesto chutná naprosto neobyčejně. Vyzkoušejte tuhle dobrotu a (nejen) vaše děti se po něm budou moci utlouct.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Vložte máslo do kastrůlku a postavte ho na mírný plamen. Zatímco taje, oddělte si bílky od žloutků ze tří vajíček. Když je máslo roztavené, snižte teplotu ještě více a zasypejte máslo dvěma třetinami odměřené mouky a nepřetržitě míchejte metličkou.




Pokračujte v míchání další 2 minuty, aniž byste kastrůlek odstavili z kamen. Zasypejte směs cukrem a přidejte celý proužek citronové kůry a celou skořici. Kůru z citronu během zahřívání tiskněte vidličkou či metlou tak, abyste z ní vytlačili veškeré aromatické oleje.

Ke směsi v kastrůlku přilijte mléko a nepřetržitě míchejte, dokud se nezačne směs vařit. Pak ji odstavte z kamen a nechejte ji 5 minut vychladnout. Ke zchladlému krému přidejte žloutky jeden po druhém a rychle je rozmíchejte s krémem tak, aby se nesrážely.

Větší plochý talíř namažte olejem a posypejte ho strouhankou. Na tu pak nalijte uvařený krém z hrnce tak, abyste vytvořili asi 2 centimetry silnou vrstvu. Pokud vám ještě krém zbyl, opakujte postup s druhým talířem. Nechte krémové placky vychladnout a dejte do lednice asi na 3 hodiny ztuhnout tak, aby se dal krájet.

Než ztuhlý krém vyjmete z lednice, připravte si misku s bílky, které lehce promíchejte vidličkou (ale nešlehejte!), a na talíř si vysypejte strouhanku. Nyní je nutné pracovat rychle, aby se hmota nezačala rozpouštět.

Vyndejte první placku z lednice, rychle ji rozkrájejte na porce, které namočte do bílku a obalte ve strouhance. Pak je dejte smažit na rozpálené pánvi s vysokou vrstvou oleje. Ten musí být velmi horký, aby smažení proběhlo rychle a krém nevytekl ven.

Ideálně byste měli získat křupavý povrch a tekutý vnitřek. Po dosmažení odsajte papírovou utěrkou přebytečný olej a ještě horké podávejte s tekutým džemem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů