Smetanová čočka na sladko-kyselo - postup přípravy
Čočka na kyselo je klasický recept (nejen) české a moravské vesnice, stejně jako u jiných pokrmů, i zde se však recepty na ni různí. Vyzkoušejte netradiční recept z jižní Moravy, o který se s námi podělila paní Romana Staňová.
Ingredience
Čočku den předem namočte do studené vody. Na druhý den ji slijte, vodu nahraďte novou, přidejte trochu soli a čočku uvařte doměkka. Namáčení je zapotřebí jen v případě hnědé čočky, pokud používáte zelenou nebo jiné druhy čočky, není namáčení nutné.
V jiném hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm hladkou mouku dozlatova. Zalijte ji mlékem nebo 12% smetanou na vaření (případně jejich kombinací), důkladně rozmíchejte a nechte provařit.
Do rozředěné jíšky přisypejte sůl, pepř, ocet a cukr tak, aby vám chuť vyhovovala. Nakonec vmíchejte uvařenou čočku. Nechte ještě chvilku povařit a podávejte třeba s volským okem a opečenou klobásou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.