Smetanová semifreda - postup přípravy
Semifreddo je tradiční italský mražený dezert podobný zmrzlině, postupem času se z něho však odštěpily varianty značící spíše miniaturní dortíčky. Sice s původním semifreddem nemají mnoho společného, lahodné jsou nicméně rovněž a naši (i vaši) pozornost si proto plně zaslouží, třeba tyto podle receptu od paní Dagmar Kazdové.
Na těsto
Na ovocný krém
Na smetanový krém
Korpus
1. Na přípravu dortíků semifredo se prodávají speciální formičky. Pokud je však nemáte, můžete udělat dezert jednoduše na celý plech a následně jej rozkrájet na kostky tak, jako jakýkoliv jiný koláč. Bez ohledu na tvar dortíků, jeho chuť bude stále famózní.
2. Do misky vyklepněte celá vejce a vyšlehejte je s cukrem do jemné, bělavé a napěněné konzistence. K té přilijte olej a pokračujte ve šlehání. Jakmile jej úplně zapracujte, postupně za stálého šlehání přilévejte po lžících teplou vodu.
3. V jiné misce promíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a tuto směs po částech zašlehejte do připravené vaječné směsi. Hotové polotekuté těsto nalijte do formiček na semifreda, anebo prostě do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Korpus dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 až 180 °C asi na 20 minut, dokud povrch jemně nezrůžoví. Po dopečení jej nechte vychladnout a připravte oba druhy krému.
Ovocný krém
1. Zmrazené ovoce (v tomto případě mix jahod s borůvkami) nechte trochu povolit a rozmixujte ho do hladkého pyré, které následně dořeďte vodou, abyste získali 1 litr ovocné směsi.
2. Z rozmixovaného ovoce poté odeberte trochu šťávy, v níž rozmíchejte 2 balíčky jahodového pudinku dohladka. Zbytek pyré nalijte do hrnce a přiveďte jej k varu. Jakmile začne bublat, přilijte rozmíchané pudinky a pokračujte za stálého míchání ve vaření, dokud směs nezhoustne do konzistence hustého pudinku. Poté krém odstavte ze sporáku, přelijte jej do čisté misky, promíchejte a nechte vychladnout.
3. Do misky vložte změklé máslo a vyšlehejte ho ručním šlehačem do krémové konzistence. V několika dávkách do něj poté zapracujte ovocný pudink a směs podle chuti doslaďte moučkovým cukrem. Hotový krém natřete na vychlazený korpus do tenké a rovnoměrné vrstvičky.
Smetanový krém
1. Nakonec přijde na řadu smetanový krém. Mascarpone vyklopte do misky, zalijte ho plnotučnou smetanou a přidejte také měkký tvaroh. Všechny tři ingredience společně vyšlehejte do homogenní směsi a podle návodu na obalu do ní zapracujte ztužovač a podle chuti moučkový cukr.
2. Ihned a bez čekání (ztužovač pracuje rychle) rozetřete krém na vrstvu ovocného krému na dortících, povrch krému vyrovnejte do roviny a semifreda vložte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny (anebo třeba přes noc). Hotová semifreda ozdobte podle chuti a fantazie třeba čerstvým ovocem a želatinou, anebo třeba čokoládovými filigrány či jiným zdobením.