Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smetanová semifreda

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Smetanová semifreda - postup přípravy

Semifreddo je tradiční italský mražený dezert podobný zmrzlině, postupem času se z něho však odštěpily varianty značící spíše miniaturní dortíčky. Sice s původním semifreddem nemají mnoho společného, lahodné jsou nicméně rovněž a naši (i vaši) pozornost si proto plně zaslouží, třeba tyto podle receptu od paní Dagmar Kazdové.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na ovocný krém

Na smetanový krém

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Korpus

1. Na přípravu dortíků semifredo se prodávají speciální formičky. Pokud je však nemáte, můžete udělat dezert jednoduše na celý plech a následně jej rozkrájet na kostky tak, jako jakýkoliv jiný koláč. Bez ohledu na tvar dortíků, jeho chuť bude stále famózní.

2. Do misky vyklepněte celá vejce a vyšlehejte je s cukrem do jemné, bělavé a napěněné konzistence. K té přilijte olej a pokračujte ve šlehání. Jakmile jej úplně zapracujte, postupně za stálého šlehání přilévejte po lžících teplou vodu.

3. V jiné misce promíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a tuto směs po částech zašlehejte do připravené vaječné směsi. Hotové polotekuté těsto nalijte do formiček na semifreda, anebo prostě do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Korpus dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 až 180 °C asi na 20 minut, dokud povrch jemně nezrůžoví. Po dopečení jej nechte vychladnout a připravte oba druhy krému.

2. KROK

Ovocný krém

1. Zmrazené ovoce (v tomto případě mix jahod s borůvkami) nechte trochu povolit a rozmixujte ho do hladkého pyré, které následně dořeďte vodou, abyste získali 1 litr ovocné směsi.

2. Z rozmixovaného ovoce poté odeberte trochu šťávy, v níž rozmíchejte 2 balíčky jahodového pudinku dohladka. Zbytek pyré nalijte do hrnce a přiveďte jej k varu. Jakmile začne bublat, přilijte rozmíchané pudinky a pokračujte za stálého míchání ve vaření, dokud směs nezhoustne do konzistence hustého pudinku. Poté krém odstavte ze sporáku, přelijte jej do čisté misky, promíchejte a nechte vychladnout.

3. Do misky vložte změklé máslo a vyšlehejte ho ručním šlehačem do krémové konzistence. V několika dávkách do něj poté zapracujte ovocný pudink a směs podle chuti doslaďte moučkovým cukrem. Hotový krém natřete na vychlazený korpus do tenké a rovnoměrné vrstvičky.

3. KROK

Smetanový krém

1. Nakonec přijde na řadu smetanový krém. Mascarpone vyklopte do misky, zalijte ho plnotučnou smetanou a přidejte také měkký tvaroh. Všechny tři ingredience společně vyšlehejte do homogenní směsi a podle návodu na obalu do ní zapracujte ztužovač a podle chuti moučkový cukr.

2. Ihned a bez čekání (ztužovač pracuje rychle) rozetřete krém na vrstvu ovocného krému na dortících, povrch krému vyrovnejte do roviny a semifreda vložte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny (anebo třeba přes noc). Hotová semifreda ozdobte podle chuti a fantazie třeba čerstvým ovocem a želatinou, anebo třeba čokoládovými filigrány či jiným zdobením.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů