Smetanové koláčky se třemi náplněmi - postup přípravy
Koláče z kynutého smetanového těsta lze naplnit klasickými náplněmi z tvarohu, máku a povidel, přičemž buď je na ně dáte jednotlivě, anebo je smícháte. Recept nám poskytla paní Romana Važanská.
Na těsto
Na makovou náplň
Na tvarohovou náplň
Na povidlovou náplň
Na zdobení a potření
Prosejte hladkou mouku, dejte ji do mísy a smíchejte se solí. Uprostřed udělejte důlek, přidejte rozdrobené droždí, trochu cukru a zalijte obojí trochou vlažného mléka. Počkejte 5 minut, dokud nevzejde kvásek.
Pak přidejte ostatní suroviny a rukou nebo robotem vypracujte hladké a nelepivé těsto. Mísu s těstem přikryjte a nechte ho hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál a rozdělte na 18 stejně velkých kousků. Z každého vytvarujte kuličku a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Prsty od středu kuličky vytvarujte a roztáhněte do kulatého koláčku. Poté rozšlehejte vejce a potřete jím okraje koláčků. Do důlku poté dejte náplň.
Náplně:
1. Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh, cukr podle chuti, žloutky a citronovou kůru. Dejte ji do sáčku, jeho roh ustřihněte a naplňte jí koláčky.
2. Na makovou náplň svařte mletý mák, cukr, skořici a trochu másla. Poté na naplnění použijte lžičku.
3. Na povidlovou náplň jednoduše smíchejte povidla s trochou rumu dle chuti.
Náplně můžete dát jednotlivě nebo kombinovat.
Koláčky podle chuti ozdobte rozinkami a mandlovými lupínky. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 190 °C a pečte koláčky, dokud nebudou jejich okraje zlatavé. Ještě horké koláčky potřete směsí rozpuštěného másla s rumem.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.