Smetanové závitky z červené řepy - postup přípravy
Tyto závitky jsou vlastně docela obyčejné řepné palačinky se smetanovou náplní, které díky své červené barvě vypadají velmi dekorativně. Proto se velmi dobře hodí jako předkrm na slavnostní tabuli.
Ingredience
Na náplň
Červenou řepu uvařte či upečte doměkka (nebo kupte už tu předvařenou), oloupejte ji a rozdrťte ji na vroubkaté straně struhadla (té, která se používá na výrobu jablečných přesnídávek nebo na strouhání parmazánu). Vložte řepu do misky, přidejte k ní dvě vejce, asi půl lžičky soli, rostlinný olej, mléko a kukuřičný škrob. Vše vymíchejte do homogenního a řídkého těsta, podobného tomu na palačinky.
Na sporáku rozehřejte suchou pánev s nepřilnavým povrchem. Nalijte na ni jednu naběračku těsta, které rozlijte po celé ploše pánve, a na mírném ohni opékejte placku, dokud neztuhne. Poté ji otočte na druhou stranu a ještě chvilku ji nechte péct. Stejným způsobem zpracujte i zbylé těsto.
Nyní, když jsou všechny řepné placky osmažené, je čas na přípravu náplně. Do misky vložte smetanový sýr a tvaroh, přidejte další asi čtvrt či půl lžičky soli a prolisovaný stroužek česneku a vše promíchejte dohladka.
Hotovou tvarohovou náplň natřete na osmažené řepné placky a stěrkou ji rozetřete do rovnoměrné a rovné vrstvy. Poté palačinku stočte do pevné roličky. Vyskládejte palačinky vedle sebe na talíř a dejte je na 20 minut do lednice vychladit a ztuhnout.
Po vychlazení z palačinek odkrojte konce a zbytek nakrájejte na špalíky dlouhé asi 3 až 5 cm. Vyskládejte je na tácek a podávejte jako předkrm nebo zdravou svačinku.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.