Snadný recept na pusinkový dort Pavlova - postup přípravy
Dort na počest ruské baletky Anny Pavlovové spatřil světlo světa na Novém Zélandu a byl inspirován právě nadýchanou baletní sukní. Tento dezert je výjimečný i svou zvláštní texturou, uvnitř vnější křupavé krusty se nachází měkká pěna podobná marshmallow, doplněná čerstvým ovocem a šlehačkou.
Ingredience
Do misky nalijte vaječné bílky a ručním šlehačem je vyšlehejte do měkké pěny. Přisypejte k ní třetinu hrnku cukru a střední rychlostí ho zašlehejte do bílků. Když se cukr s hmotou plně propojí, přisypejte další třetinu a opět ji pečlivě zapracujte. Takto pokračujte, dokud nepřidáte k bílkům celý hrnek cukru a nezískáte hladkou pusinkovou pěnu.
K vyšlehané pusinkové pěně přilijte dvě lžičky citrónové šťávy a šlehejte střední rychlostí, dokud hmota nezíská lesklou a lepkavou konzistenci. Nakonec zašlehejte lžičku vanilkového extraktu. K našlehaným bílkům vařečkou jemně přimíchejte dvě lžičky kukuřičného škrobu.
Připravte si plech pokrytý pečicím papírem a z bílkové hmoty na něm vytvořte dva kopečky ve tvaru nadýchané sukně. Plech vložte do trouby předehřáté na teplotu 120 až 130 °C a pečte dortíky po dobu 90 minut. Po dopečení vypněte troubu, ale nechte ji zavřenou a dorty nechte uvnitř stát ještě dalších 30 minut.
Dorty nechte zchladnout na mřížce a pak opatrně rozbijte vrchní část, čímž odhalíte vnitřní dutinu. Drobky nechte spadnout dovnitř.
Nyní připravte náplň. Smetanu vyšlehejte do pěny s 20 gramy cukru a šlehejte tak dlouho, dokud nezískáte měkkou, ale pevnou pěnu. Vnitřní část dutiny v pusinkových dortících vyplňte kousky čerstvého ovoce a zakryjte celou vrchní část vyšlehanou šlehačkou.
Videopostup krok za krokem