Snadný třešnový kompot - postup přípravy
Domácí třešňový kompot se hodí, kdykoliv dostanete chuť na něco dobrého po obědě. Pokud nevíte, kudy na něj, vyzkoušejte jednoduchý recept z kuchyně paní Vladimíry Bosákové.
Ingredience
Třešně nechte chvíli naložené ve studené vodě s trochou jedlé sody, abyste z nich vyplavili případné chemikálie použité při jejich pěstování. Poté je slijte, důkladně je omyjte a odstraňte stopky. Pokud chcete, můžete je vypeckovat, anebo je nechte s peckou.
Připravené třešně rozdělte do sklenic tak, aby dosahovaly přibližně do dvou třetin výšky sklenice. V hrnci svařte 3 litry vody s 1 kilogramem cukru. Jakmile se cukr rozpustí, nalijte horký nálev do sklenic s třešněmi tak, aby voda dosahovala až po okraj. Poté sklenice zavíčkujte.
Třešně ve sklenicích vyskládejte do hrnce, zalijte je vodou tak, aby dosahovala až po hrdlo, zahřejte vodu na 80 °C a nechte sklenice zavařovat 20 minut. Vyjměte je z hrnce, postavte je dnem vzhůru, zakryjte je teplou dekou nebo ručníkem a nechte je zvolna vychladnout. Hotové kompoty uložte na temné místo, jako je spíž nebo sklep.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.