Snadný třešnový kompot - postup přípravy
Domácí třešňový kompot se hodí, kdykoliv dostanete chuť na něco dobrého po obědě. Pokud nevíte, kudy na něj, vyzkoušejte jednoduchý recept z kuchyně paní Vladimíry Bosákové.
Ingredience
Třešně nechte chvíli naložené ve studené vodě s trochou jedlé sody, abyste z nich vyplavili případné chemikálie použité při jejich pěstování. Poté je slijte, důkladně je omyjte a odstraňte stopky. Pokud chcete, můžete je vypeckovat, anebo je nechte s peckou.
Připravené třešně rozdělte do sklenic tak, aby dosahovaly přibližně do dvou třetin výšky sklenice. V hrnci svařte 3 litry vody s 1 kilogramem cukru. Jakmile se cukr rozpustí, nalijte horký nálev do sklenic s třešněmi tak, aby voda dosahovala až po okraj. Poté sklenice zavíčkujte.
Třešně ve sklenicích vyskládejte do hrnce, zalijte je vodou tak, aby dosahovala až po hrdlo, zahřejte vodu na 80 °C a nechte sklenice zavařovat 20 minut. Vyjměte je z hrnce, postavte je dnem vzhůru, zakryjte je teplou dekou nebo ručníkem a nechte je zvolna vychladnout. Hotové kompoty uložte na temné místo, jako je spíž nebo sklep.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.