Sněhové vanilkové mandle - postup přípravy
Pražené mandle obalené v cukru a báječně vonící vanilkou, to je specialita všech pravých vánočních trhů, která provoní nejedno náměstí lahodným nasládlým aroma. Možná jste někdy zatoužili dopřát stejnou vůni i svému vlastnímu domovu. Je to to nejjednodušší, co si můžete přát. Poradíme vám, jak vytvořit ty nejlahodnější pražené mandle potažené směsí bílé čokolády a vanilky a namáčené v tom nejjemnějším moučkovém cukru. Tomuhle zkrátka neodoláte.
Ingredience
Mandle nejprve upražte. To sice není úplně bezpodmínečně nutné, nicméně ten rozdíl v chuti a vůni je obrovský!
Abyste mandle upražili, zkrátka je jen vysypejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte je tak asi 10 minut. Přesná doba pečení záleží na vaší troubě, proto často mandle kontrolujte, abyste je nepřipálili. To se totiž děje velice často. Že jsou mandle správně upražené, poznáte podle vůně, která se z nich začne linout. Pokud jsou pak na ochutnání krásně křupavé, je pražení u konce. Upražené mandle sesypte z plechu a nechte je vychladnout.
Na kamnech ve vodní lázni rozpusťte v misce bílou čokoládu, kterou předem nalámejte na co nejmenší kousky, aby se snadno rozpouštěla. Když je čokoláda tekutá, přidejte k ní semínka z vanilkového lusku.
Do rozpuštěné vanilkové čokolády pak přidejte upražené mandle a dobře promíchejte, aby se všechny čokoládou kompletně obalily.
Vezměte si krabičku s víčkem nebo igelitový sáček a naplňte ho moučkovým cukrem, který jste předem proseli sítkem, aby byl jemnější. Do cukru pak vyklopte mandle v čokoládě, dokud jsou ještě lepkavé a sáčkem či krabičkou pořádně zatřepejte. Tak se mandle v čokoládě obalí i moučkovým cukrem, který je od sebe zároveň krásně oddělí, aby se neslepovaly.
Jelikož je čokoláda stále měkká, vysypejte mandle na několik vrstev pečicího papíru a nechte je úplně vychladnout a ztvrdnout. Pak z nich oklepejte přebytečný moučkový cukr a můžete servírovat.