Sněhový dort s krémem z mascarpone a šlehačky - postup přípravy
Nad některými dorty není třeba dlouho laborovat, a přesto jsou ve výsledku neuvěřitelně skvělé, pohledné a chutné. Recept na jeden takový nám poskytla paní Jaroslava Slavíková. Korpus je z bílkového těsta a krém z mascarpone a šlehačky. Byť vypadá neskutečně luxusně, je velmi rychlý a snadný. Nejvíc času zabere pečení korpusu, které se ale vlastně dělá samo. K přípravě ostatního vám stačí jen miska a elektrický šlehač. Není třeba dodávat, že tuto nádheru zvládne i začátečník.
Ingredience na těsto
Na krém
Na ozdobu
Vyklepněte 6 vajíček a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně k nim střídavě vmíchejte sníh z bílků a prosátou mouku. Vypracujte hladké těsto. Nakonec k těstu vlijte rozpuštěné a zchladlé máslo, vlijte těsto do kulaté formy vyložené pečicím papírem a dejte ho péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu okolo 40 minut.
Mascarpone vyšlehejte se smetanou, ztužovačem šlehačky a moučkovým cukrem do pevného krému. Hotový korpus podélně 2krát rozřízněte. Spodní plát potřete cca třetinou krému, přiklopte ho druhým plátem, potřete druhou třetinou krému, přiklopte posledním plátem a většinou zbylého krému potřete celý povrch dortu.
Ze zbytku krému pomocí zdobicího sáčku vytvořte na povrchu dortu zdobení. Na závěr dort posypejte strouhanou čokoládou a cukrářským zdobením.