Staročeské škubánky s tvarohem - postup přípravy
Ačkoliv se škubánky obvykle sypou mákem, není to žádné závazné pravidlo a posypku lze použít jakoukoliv, třeba ze strouhaného tvarohu. Klasický recept na škubánky podle receptu své babičky s námi sdílela paní Ladislava Šatavová.
Ingredience
Další přísady
Škubánky jsou klasické jídlo dvojí tváře. K obědu se obvykle podává „jen tak“ posypané mletým mákem či strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelité máslem. K večeři se pak zbylé těsto smaží ve tvaru bochánků na sádle.
Brambory oloupejte, zalijte vodou s rozpuštěnou lžičkou soli a uvařte je téměř doměkka. Když jsou hotové, slijte vodu, ale ne nijak důkladně, trochu jí v hrnci nechte (zhruba třetinu hrnce). Brambory zasypejte hrubou moukou a druhým koncem vařečky do brambor asi desetkrát píchněte tak, abyste viděli hladinu vody v hrnci. Přiklopte poklici, můžete vrátit hrnec případně na horkou plotýnku a nechte obsah hrnce asi 10 až 15 minut propařit.
Když jsou brambory s moukou dostatečně spařené a podušené, rozšťouchejte je na kaši a poté vařečkou asi 10 minut třete o stěny hrnce, dokud se těsto nepřestane lepit. Rozpusťte na sporáku máslo, namočte do něho lžíci a vykrajujte škubánky, které dávejte rovnou na talíř.
Vykrájené škubánky na talíři posypejte tvarohem (případně mletým mákem, strouhaným perníkem, nebo je polijte ovocným rozvarem či natřete povidly), moučkovým cukrem a bohatě přelijte rozpuštěným máslem, popřípadě sádlem.
Pokud vám nějaké škubánkové těsto po obědě zbude, využijte ho i na večeři. Na pánvi rozehřejte větší kousek sádla, vykrajujte škubánky opět omaštěnou lžící a smažte je na sádle ze všech stran dozlatova. Na talíři je přizdobte na kostičky nakrájenou uzeninou, zkaramelizovanou cibulkou, strouhaným sýrem nebo třeba kečupem a podávejte.