Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnaté masové kuličky s rajčatovou omáčkou

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Šťavnaté masové kuličky s rajčatovou omáčkou - postup přípravy

Máte doma mleté maso a vaše rodina již odmítá karbanátky nebo sekanou? Pak vyzkoušejte připravit tyto šťavnaté masové kuličky s rajčatovou omáčkou. Výborné budou především s houskovým knedlíkem nebo těstovinami. Po tomto pokrmu nebude mít hlad nikdo ze strávníků.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

V první řadě se pusťte do výroby masových kuliček. Začněte tak, že si oloupete a osmahnete na pánvi jemně nakrájenou jednu cibulku s trochou másla. Až bude dozlatova opečená, odstavte ji a nasypte do mísy. Také dejte v mírně solené vodě vařit rýži, aby byla al dente. Nakonec ji sceďte, propláchněte a vsypte k cibulce. Nyní do směsi vložte mleté hovězí maso, vejce, osolte, opepřete a rukama dobře promíchejte. Masové těsto dejte na půl hodiny stranou, aby vychladla cibule. Mezitím začněte dělat rajčatovou omáčku.




Nejprve si na suché pánvi opražte dozlatova trochu hladké mouky. Tu pak vsypte do masového vývaru (100 ml) a smíchejte se zakysanou smetanou. Dále si oloupejte druhou cibuli a pokrájejte na menší kostičky. Mrkev také zbavte slupky a nastrouhejte nahrubo. Oba druhy zeleniny vložte do pánve s trochou oleje a zakápněte protlakem.

Rovněž přilijte masový vývar se smetanou a moukou, přisypte cukr a vše důkladně promíchejte vařečkou. Směs vařte na středním plamenu do zhoustnutí (cca 10 minut). Dle potřeby dosolte. Nakonec na chvíli odstavte z plotny. Posléze tvořte masové kuličky (asi 15 až 17 ks) a pokládejte je do zapékací misky.

Také je přelijte rajčatovou omáčkou s mrkví, vložte bobkový list, celý pepř a dejte zapékat na 15 minut při teplotě 200 °C.

Tento pokrm bude chutnat zejména malým dětem, protože je spíš sladší. Výborná k němu budou třeba kolínka. Někteří lidé však preferují již zmíněné knedlíky či bramborovou kaši. Je jen na vás, s čím si na masových kuličkách pochutnáte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů