Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnatý jablkový koláč na plech jménem Charlotte

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Šťavnatý jablkový koláč na plech jménem Charlotte - postup přípravy

Recept, který vám dnes přinášíme, definitivně stojí za vyzkoušení. Z těsta pak můžete vytvořit nejen oblíbené jablkové řezy, ale také skvělý korpus na zdobené dorty či vzdušné a jemné muffiny. Fantazii se meze nekladou a tento dezert bude vždy reprezentativní a jednoduše skvělý.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vložte do hluboké misky, přidejte k nim špetku soli a vyšlehejte je do husté bílé pěny. Přidejte k ní jednu polévkovou lžíci cukru (kterou odeberte z celkového odměřeného množství) a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte tuhou a lesklou hmotu, která ani při otočení misky nevypadne ven.




Do hluboké mísy vložte změklé máslo pokrájené na menší kostky, přidejte zbytek odměřeného cukru a elektrickým šlehačem obojí společně vyšlehejte do jemné pěny. Pak po jednom do hmoty zapracujte vaječné žloutky a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte jednolitou hmotu.

Hladkou mouku ve dvou fázích prosejte přes jemné sítko k máslové hmotě a pokaždé ji důkladně rozmíchejte. Výsledkem by mělo být husté a lepivé těsto.

Do mísy k těstu vyklopte vyšlehanou bílkovou hmotu a špachtlí ji do hmoty v několika fázích jemně zapracujte. Těsto pak získá na jemnosti a objemu.

Plech na pečení (případně kulatou dortovou formu) vyložte pečicím papírem a přeneste do něj hotové těsto, které špachtlí rovnoměrně rozprostřete po celé ploše plechu.

Oloupejte jablka, odstraňte jadřince a stopky a dužninu pokrájejte na tenké měsíčky. Pokud chcete, můžete je vložit do misky a promíchat se skořicovým cukrem. Měsíčky pak rozložte rovnoměrně po celém povrchu koláče.

Vložte plech s těstem do trouby vyhřáté na 175 °C péct po dobu 50 až 60 minut. Vždy proveďte zkoušku zapíchnutou špejlí a vyndejte dort z trouby až ve chvíli, kdy na ní přestanou ulpívat kousky mokrého těsta.

Hotový koláč nechte vychladnout na mřížce, zasypejte jeho povrch moučkovým cukrem, naporcujte a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů