Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí sýrové placky

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Domácí sýrové placky - postup přípravy

Došla vám již inspirace, co se týká příprav večeře pro celou rodinu? Pak si přestaňte lámat hlavu a vsaďte například na domácí sýrové placky. Jsou vláčné, jemné a jednoduché na přípravu. Všichni se po nich budou oblizovat.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte přípravou těsta. Do mísy si vsypte prosátou hladkou mouku a udělejte do ní důlek. Poté vložte vajíčko, sůl, vlijte slunečnicový olej a zakápněte zakysanou smetanou. Z ingrediencí vypracujte rukama hladké a vláčné těsto, které zabalte do sáčku a chlaďte asi půl hodiny v lednici.




Tvoření placek a jejich plnění

Po uplynutí půl hodiny vyjměte těsto z chladničky, dejte na pomoučený vál a vytvořte z něj váleček. Ten rozdělte nožem na několik stejně velkých kousků a ty vyválejte válečkem na placku.

Do ní pak vkládejte přiměřené množství náplně, kterou jste si připravili z nahrubo strouhaného čedaru, vejce a rozpuštěného másla. Jednotlivé kusy pečlivě zabalte a rukou vytvarujte placku. Můžete těsto i poválet.

Smažení sýrových placek a servírování

Nyní se pusťte do pečení sýrových placek. Vezměte si k ruce nepřilnavou pánev a na sucho v ní opékejte placičky dozlatova z obou stran. Pokrm podávejte pomazaný rozpuštěným máslem ihned po přípravě.

Pečivo je však chutné i studené. Přidat k porci můžete jakýkoliv zeleninový salátek, masový steak, nebo uzeninu. Přejeme vám dobrou chuť.

Různé variace sýrových placek

Pokud si budete chtít placky vylepšit, můžete do náplně přidat klidně i nahrubo strouhanou libovou šunku nebo třeba čerstvé bylinky dle preferencí. Hodit se bude petrželka, pažitka a podobně. Místo čedaru je pak možné použít k plnění i nivu, mozzarellu, eidam a jiné oblíbené sýry.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů