Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jedinečná omáčka ze sterilované červené řepy

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 125 minut

Jedinečná omáčka ze sterilované červené řepy - postup přípravy

Červená řepa je superpotravina, která vám může pomoci snížit krevní tlak, dodá vám energii, pomůže v boji se záněty, působí jako prevence proti rakovině a detoxikuje organismus. Pochutnejte si na lahodné sterilované řepě, která je plná živin a vlákniny.

Ingredience pro:
13 sklenic
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Červenou řepu, rajčata a papriky omyjte a očistěte od nejedlých částí. Nakrájejte na menší kousky, aby je bylo možné vložit pohodlně do mlýnku na maso. 

2. KROK

Rajčata pomelte v mlýnku na maso. Pokud je výsledek až příliš vodnatý, vložte pomletá rajčata do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se začnou rajčata vařit, vypněte oheň a přes cedník “rajčatovou vodu” přelijte do jiného hrnce.

Poznámka: Tento krok vám pomůže zbavit se přebytečné vody a díky tomu nebudete muset rajčata dlouho vařit, abyste získali hustší konzistenci.

3. KROK

V mlýnku pomelte také červenou řepu. Tu pak přidejte do hrnce, ve kterém jste si předem rozpálili olej. Jakmile se řepa začne vařit, nechte probublávat 60 minut na mírném až středním ohni.

4. KROK

Zatímco se řepa vaří, pomelte v mlýnku na maso společně papriky, chilli papričky a česnek. Získáte zelenou vodnatější směs.

5. KROK

Jakmile je řepa uvařená, přimíchejte do ní rajčata a zelenou směs z paprik, česneku a chilli papriček. Přidávejte postupně a vždy pořádně promíchejte. Osolte dle chuti.

6. KROK

Jakmile omáčka dosáhne bodu varu, nechte vařit dalších 60 minut. Ve chvíli, kdy omáčka získá vámi požadovanou konzistenci, snižte teplotu a přikryjte pokličkou. 

7. KROK

Jakmile uplyne 60 minut, přidejte do omáčky ze sterilované červené řepy cukr a ocet. Nechte povařit ještě 1–2 minuty a dochuťte dle potřeby. 

8. KROK

Ještě horkou omáčku přelijte do sterilizovaných sklenic a naplňte je po okraj. Ihned sklenice pevně uzavřete.

9. KROK

Uzavřené sklenice obraťte dnem vzhůru a přikryjte je teplou dekou. Takto zabalené je nechte, dokud zcela nevychladnou.

10. KROK

S touto omáčkou můžete dochutit například oblíbený salát ze sterilované červené řepy s vejci a sýrem, nebo ji můžete podávat k masu, těstovinám či s knedlíkem. 

11. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů