Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sterilovaná rajčata, která vydrží dlouho čerstvá

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Sterilovaná rajčata, která vydrží dlouho čerstvá - postup přípravy

O rajčatech se říká, že jsou zázračnou potravinou. Hodí se k nejrůznějším pokrmům, skvěle chutnají i samotná a obsahují zdraví prospěšné živiny a vitamíny. Zavařte si rajčata a pomozte svému tělu v boji proti stárnutí, se zdravotními problémy a v prevenci proti rakovině.

Ingredience pro:
4 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Připravte si čtyři litrové sklenice, umyjte je a sterilizujte 10–15 minut ve vodní lázni. To stejné proveďte s víčky od sklenic. 

Tip: Do každé sklenice s litrovým obsahem se vejde přibližně 8 menších rajčat.

2. KROK

Použít můžete rajčata nejrůznějších barev. Lepší jsou menší rajčata, protože se jich do sklenic vejde víc. Důležité je použít takové kusy, které jsou pevné a nejeví známky poškození. 

3. KROK

Očištěná rajčata vložte do sklenic. Můžete k nim přidat také čerstvou bazalku, díky které dostanou zajímavější chuť. Sklenice naplňte rajčaty po okraj, ale zbytečně na ně netlačte, abyste je nerozmačkali. 

4. KROK

Po naplnění sklenice pevně uzavřete víčkem a vložte je do hrnce, jehož dno vyplňte bavlněnou utěrkou. Do hrnce nalijte studenou vodu, asi do poloviny výšky sklenic, a přiveďte k varu. Vařte 25 minut a přes noc nechte sklenice vychladnout. 

5. KROK

Sterilovaná rajčata můžete skladovat i několik měsíců. Jakmile sklenici otevřete, rajčata budou jako čerstvá a vy si na nich můžete pochutnat kdykoliv.

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů