Sterilovaná rajčata s cibulí v octovém nálevu - postup přípravy
Pokud máte přebytek rajčat a nevíte, co s nimi, vyzkoušejte recept na tato sterilovaná s cibulí v octovém nálevu. Výborná jsou do salátu, k masu nebo do základů omáček.
Ingredience
Rajčata velmi pečlivě omyjte. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kolečka. Příliš tenké plátky nejsou vhodné, měly by mít tloušťku cca 3–4 mm.
Čisté a suché sklenice naplňte střídavě rajčaty a cibulí. Do každé litrové sklenice přidejte 2 kuličky nového koření a 5–6 kuliček pepře.
Každou sklenici naplňte vroucí vodou až po okraj. Přikryjte je víčky, které jste předem povařili ve vroucí vodě, a nechte rajčata 20 minut odpočívat, aby se propařila.
Sceďte vodu z rajčat zpět do hrnce a změřte její množství. Na každý litr vody přidejte 1 lžíci soli a 4 lžíce cukru. Přiveďte ji k varu a poté do ní přidejte ocet – na každý litr vody 70 ml.
Vroucím nálevem zalijte rajčata ve sklenicích až po okraj. Víčka pečlivě uzavřete a sklenice otočte dnem vzhůru. Poté sklenice zakryjte dekou a nechte zcela vychladnout.
Po vychladnutí skladujte sklenice na chladném a tmavém místě. Rajčata budou připravena ke konzumaci po několika týdnech.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Вкусный уголок.