Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sterilované cuketové plátky s mrkví

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 9 minut

Sterilované cuketové plátky s mrkví - postup přípravy

Sterilované cuketové plátky vám umožní užívat si chuť čerstvé zeleniny až několik měsíců. Můžete je servírovat jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo je vložit do salátů.

Ingredience pro:
2 sklenice
+ -

Ingredience

Nálev

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Z cuket odřízněte okraje, které nebudete potřebovat. Poté z cukety, pomocí struhadla, vytvořte tenké plátky. Na tenké nudličky nastrouhejte také oloupanou mrkev a začněte s plněním sterilizovaných sklenic. 

2. KROK

Do každé sklenice vložte stroužek česneku, 5 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 5 snítek petrželky, jednu nastrouhanou mrkev a plátky ze dvou cuket, které srolujte do ruličky. 

Poznámka: Zeleninu a bylinky vrstvěte tak, jak to můžete vidět ve videu níže. 

3. KROK

Nyní připravte nálev. Do hrnce nalijte vodu, vsypte do ní cukr, sůl a ingredience zamíchejte. Nálev přiveďte k varu (potrvá to přibližně 3–4 minuty), poté do něj přidejte ocet a okamžitě ho odstavte z tepla. Marinádu nechte vychladnout a následně jí naplňte zavařovací sklenice. 

4. KROK

Sklenice volně uzavřete víčky a vložte je do hrnce se dnem vyloženým utěrkou. Do hrnce nalijte vodu až po víčka a zavařujte 5 minut. Poté sklenice vyndejte, víčka pevně utáhněte a sterilované cuketové plátky nechte volně chladnout dnem vzhůru. 

5. KROK

Tip: Pokrm vám vydrží nejdéle, když ho budete skladovat na temném a chladném místě. Po otevření sklenice její obsah co nejrychleji zkonzumujte. Do té doby cukety uchovávejte v lednici. 

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů