Sterilovaný zeleninový salát - postup přípravy
Nejlepší zelenina je jednoznačně ta ze zahrádky. Proto je dobré ji šikovně zavařit jako salát a uschovat jako železnou zásobu na zimu, kdy se bude hodit nejvíce.
Ingredience
Okurky nakrájejte na kolečka, cibuli na půlměsíce, papriky na kostičky (pro živější vzhled zvolte každou jiné barvy), rajčata na kostičky, petrželku s koprem nadrobno a mrkev nastrouhejte. Vše dejte do mísy, prolisujte česnek, osolte, opepřete, přidejte i cukr a rostlinný olej.
Důkladně promíchejte a nechejte odležet hodinu. Co 20 minut směs opět promíchejte, aby se uvolnilo co nejvíce šťávy. Do každé zavařovací sklenice nasypejte 6 kuliček pepře, naplňte ji zeleninovou směsí a rovnoměrně rozlijte šťávu.
Sklenice volně uzavřete, na dno hrnce dejte utěrku, na tu položte sklenice a hrnec naplňte vodou po okraj. Jakmile voda dosáhne bodu varu, sterilujte 25 minut. Poté vyjměte z hrnce, uzavřete sklenice napevno, otočte je vzhůru nohama a zabalte do utěrky. Po vychladnutí skladujte na chladném místě. Dobrou chuť!