Strakatý koláč s třešněmi a ricottou - postup přípravy
Strakatý koláč s třešněmi je osvěžující, vláčný dezert, který zaujme nejen vzhledem, ale i jemnou chutí a nadýchanou strukturou. Skvěle se hodí i jako sladká snídaně.
Těsto
Náplň
Na posypání
Do formy
Vejce vyšlehejte s klasickým i vanilkovým cukrem a špetkou soli do světlé pěny. Jakmile se ingredience propojí, přidejte mléko s rostlinným olejem.
Nakonec přisypte prosetou směs mouky, kakaa, kypřicího prášku a vytvořte těsto. Třetinu těsta poté vlijte do koláčové formy, vymazané máslem a vysypané moukou.
Nyní připravte náplň. Ricottu rozmixujte s moučkovým i vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem.
Tip: Místo ricotty můžete použít tvaroh a vanilkový cukr můžete nahradit extraktem.
Přidejte bílý jogurt s vejcem, a jakmile vznikne hladká směs, polovinu náplně naneste na kakaový základ ve formě. Dezert ozdobte polovinou vypeckovaných třešní, které polijte druhou třetinou těsta a postup ještě jednou opakujte.
Vrstvení zakončete těstem a strakatý koláč s třešněmi pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 40–50 minut. Poté ho podávejte posypaný cukrem.
Tip: Zda je těsto hotové, otestujte pomocí špejle, kterou byste měli vytáhnout čistou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Rychlé a snadné

