Strouhaný koláč s marmeládou - postup přípravy
Tento dort lze připravit nejen s jablečným džemem, ale také s jakoukoli jinou náplní. Takže ho můžete dělat klidně každý víkend a pokaždé s jinou náplní. Díky tomu se na něj bude vždy těšit celá vaše rodina. Ideální je k čaji a ke kávě, takže ho můžete s klidem v duši nabídnout i návštěvě. Domácí dezert zaručeně ocení a předvedete jim své kuchařské umění.
Ingredience
Do misky dejte mouku, prášek do pečiva a přidejte nastrouhané máslo. Rozemněte hmotu na drobky. V další misce rozbijte vejce, přidejte cukr, vanilku a míchejte pomocí metličky. Když hmota zbělá, přidejte zakysanou smetanu a znovu promíchejte metličkou. Nalijte tekutou hmotu do mouky a začněte s hnětením těsta.
Těsto rozdělte na dvě části (jednu menší, druhou větší). Tu menší dejte na 20 minut do mrazničky. Na pracovní plochu dejte papír na pečení a větší část těsta rozválejte do obdélníkového tvaru o síle 0,7 až 0,8 cm. Nyní natřete džem na vyválené těsto a rovnoměrně ho rozprostřete po celé ploše. K plnění si můžete vzít jakoukoli jinou vhodnou náplň.
Druhou část těsta nastrouhejte na struhadle s velkými oky a posypte jím náplň. Zapněte troubu na 180 stupňů, aby se zahřála. Poté do ní koláč vložte a pečte asi 25 minut. Když koláč začne červenat, vyndejte ho. Horní část posypte práškovým cukrem a nakrájejte na porce, dokud je koláč ještě horký.