Štrúdl s povidlovo tvarohovou náplní - postup přípravy
Proč by štrúdl čili závin musel být vždy nutně jenom s jablky? Velmi chutný je také s náplní z povidel, případně jiné ovocné zavařeniny doplněné o jemný plnotučný tvaroh s vanilkovou příchutí. Prohřejte své podzimní dny touto sladkou dobrotou, která je velmi snadná na přípravu a nenáročná i na použité suroviny. A pamatujte, nejlepší povidla jsou ta domácí!
Těsto
Náplň
Mouku nasypejte do mísy, přidejte k ní prášek do pečiva, špetku soli a vanilkový cukr a všechny suché přísady dobře promíchejte. Pak do této směsi vyklepněte vajíčko, přidejte olej, změklé máslo a vodu a uhněťte hladké těsto. Vytvořte z něho bochánek, zabalte ho do přilnavé fólie či igelitového sáčku a vložte ho zhruba na hodinu do lednice odpočinout.
Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Do mísy vyklopte plnotučný tvaroh, vyklepněte k němu vajíčko, přidejte krystalový i vanilkový cukr, přidejte podle chuti citronovou kůru a dvě lžičky vanilkového pudinku a elektrickým šlehačem důkladně vyšlehejte do hladké a jednolité konzistence.
Zapněte si troubu a nechte ji předehřát na 200 stupňů Celsia. Pokud používáte horkovzdušnou troubu, bude vám stačit jen 180 stupňů Celsia.
Vyndejte těsto z lednice, vyhoďte ho na pomoučněný vál a rukama jej trochu propracujte. Pak z něj válečkem vyválejte širší obdélník, který si pomyslně rozdělte na tři podélné třetiny. Na prostřední pruh těsta navršte připravenou náplň z tvarohu. Udělejte v ní asi šest důlků, které naplňte domácími švestkovými povidly nebo jinou ovocnou zavařeninou. Postranní části těsta nožem rozkrájejte na šikmé pruhy široké kolem 2,5 centimetru. Ty pak přes náplň střídavě překládejte a tím závin uzavřete.
Hotový štrúdl vložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby o dobu kolem 25 až 35 minut. Po dopečení závin ihned pocukrujte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.
Dobrou chuť.