Šumavský buřtguláš - postup přípravy
Stejně jako má každá rodina vlastní recept na bramborový salát, tak je to i s bramborovými guláši neboli buřtguláši. Vyzkoušejte prastarý recept zděděný po šumavské babičce paní Ivy Ptáčkové, v němž hraje důležitou roli celerová nať a mléko.
Ingredience
Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Salám či jinou uzeninu nakrájejte na menší kostičky. Mrkev, kořenovou petržel a celer nakrájejte na kolečka nebo na kousky požadované velikosti. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte sádlo, případně rostlinný olej a osmahněte na něm cibulku dorůžova. Poté k ní přihoďte kostičky salámu a pokračujte ve smažení, dokud salám ze všech stran nezezlátne. Přidejte sladkou papriku a sůl a krátce zarestujte.
Všechnu zeleninu přihoďte do hrnce s opečeným salámem a zasmaženou červenou paprikou. Ingredience zalijte vodou, promíchejte a vařte, dokud zelenina nezměkne.
Nasekejte celerovou nať najemno a přidejte ji do hrnce s gulášem. Právě ta je totiž naprosto klíčová při vytvoření specifické příchuti tohoto guláše, proto vřele doporučujeme nenahrazovat ji čímkoliv jiným. Nať v guláši chvíli povařte a přilijte mléko tak, abyste dodrželi poměr vody a mléka 3:2. Guláš následně nechte ještě chvíli povařit a podávejte s čerstvým pečivem.