Sušenkové řezy s čokoládou - postup přípravy
Udělat si čokoládový zákusek může být velmi jednoduché. Stačí jen využít obyčejných sušenek a dostatečného množství kvalitní čokolády a snadno se vyhnete nějakému komplikovanému pečení.
Na základ
Čokoládová vrstva
Ve větší míse obyčejné sušenky nalámejte na menší kousky. Pokud nemáte sušenky, lze použít například dětské piškoty. Do rendlíku nejlépe s nepřilnavý povrchem dejte mléko, cukr, kukuřičný škrob a holandské kakao a vše pečlivě promíchejte, dokud se vše nerozpustí.
Rendlík dejte na kamna a na mírném plameni za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne zhruba do pudinkové konzistence. Poté ji z plamene odstavte a přidejte hořkou čokoládu a míchejte, dokud se všechna nerozpustí. Nakonec přidejte máslo, které nechte v horké směsi rozpustit, a pečlivě ho do ní vmíchejte.
Směs vlijte do mísy s rozlámanými sušenkami a pečlivě promíchejte tak, aby se všechny kousky sušenek obalily čokoládou. Plech či formu o rozměrech 24×20 centimetrů vyložte acetátovou folií. Sušenkovou směs dejte na dno a co nejvíce ji umačkejte a uhlaďte do rovného povrchu. Dejte ji poté na chvíli do lednice ztuhnout.
V rendlíku přiveďte za stálého míchání smetanu k varu. Do ní dejte na malé kousky nalámanou nebo nastrouhanou hořkou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté do směsi přidejte máslo, nechte ho rozpustit a vmíchejte ho do hladké hmoty.
Vyndejte formu z lednice a na ztuhlý sušenkový základ nalijte čokoládovou hmotu. Formu na 6 hodin dejte do lednice. Poté odstraňte acetátovou folii a naporcujte dezert na řezy podle vámi požadované velikosti. Ozdobit je můžete například hoblinkami z bílé čokolády.