Švarcvaldské řezy s třešňovým džemem - postup přípravy
Švarcvaldské řezy obsahují ten nejlahodnější krém, jaký jste kdy jedli. Součástí receptu je jemný třešňový džem, který dezertu dodává osvěžující chuť.
Těsto
Džem
Krém
Poleva
Nejprve si připravte těsto. Ve větší míse vyšlehejte vejce se solí a cukrem do husté pěny. V jiné míse smíchejte mouku s kakaovým práškem a kypřícím práškem do pečiva. Suché ingredience následně vmíchejte do pěny.
Poznámka: Suché ingredience prosejte a přidávejte je do pěny postupně. Díky tomu se lépe propojí a v těstu nevzniknou hrudky.
Těsto vlijte do formy na pečení vymazané olejem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut.
Tip: Místo oleje můžete formu na pečení vyložit pečicím papírem.
Teď si připravte džem. V pánvi smíchejte třešně s cukrem a na mírném ohni je vařte přibližně 3 minuty. Zatím v misce smíchejte kukuřičný škrob s vodou a směs vlijte do pánve k třešním.
Poznámka: K přípravě džemu použijte vypeckované třešně.
Ingredience zamíchejte a směs přendejte do mísy, kde ji rozmixujte dohladka, přikryjte ji potravinovou fólií a nechte volně chladnout.
Poznámka: Fólii na třešňovou směs umístěte tak, aby se jí přímo dotýkala. Díky tomu na ní nevznikne škraloup.
Upečené těsto vyjměte z formy na pečení a rozřízněte ho horizontálně na dvě části, z nichž první položte na servírovací tác. Poté si připravte krém.
V misce smíchejte vodu s želatinou a nechte ji aspoň 5 minut bobtnat. Zatím ve větší míse vyšlehejte smetanu s cukrem do tuhého sněhu a poté do něj opatrně vmíchejte želatinu. Krém vložte na 4 hodiny do lednice.
Poznámka: Želatinu za stálého míchání rozpusťte na mírném ohni. Nevařte ji.
Polovinou množství krému pokryjte první část korpusu a zarovnejte ho dohladka. Krém, pomocí cukrářského sáčku, pokryjte polovinou množství džemu ve formě hromádek, které špejlí smíchejte s krémem tak, jak je ukázáno ve videu níže.
Poznámka: Postup ještě jednou opakujte.
Vrstvení zakončete druhou částí korpusu, kterou ozdobte čokoládovou polevou.
Poznámka: Polevu získáte jednoduše smícháním a rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Rozpouštění potrvá 1–2 minuty. Aplikovat ji na dezert můžete pomocí cukrářského sáčku.
Švarcvaldské řezy servírujte nakrájené na kousky.
Tip: Chcete-li, aby byl dezert zajímavější na pohled a působil svěže, podávejte ho s trochou šlehačky a několika čerstvými třešněmi.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj recept: Nejlepší recepty