Sváteční vrstvený salátový kopec - postup přípravy
Na přípravu vrstvených salátů obvykle potřebujete dostatečně velkou skleněnou mísu, aby vynikla jednotlivá patra. Existuje ale i jiná možnost – jednoduše ingredience naskládejte na sebe přímo na talíř do tvaru kopce.
Ingredience
Brambory dobře vydrbejte a nechte je ve slupce uvařit v osolené vodě doměkka. Zdali jsou dobře uvařené, zkontrolujte zapíchnutým párátkem. To je důležité proto, aby se při jejich dovařování do dužniny nedostalo příliš mnoho nadbytečné vody. Po dovaření brambory nechte vychladnout a oloupejte je.
Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo a vytvořte z nich základní rovnoměrnou vrstvu na velikém talíři. Brambory posypejte solí a mletým černým pepřem. Na brambory pak vytvořte mřížku z majonézy.
Pokud máte klasickou majonézu ve sklenici, naplňte ji do zdobicího sáčku a s jeho pomocí „nakreslete“ na salát mřížku. Jestliže máte majonézu v sáčku, prostě jen ustřihněte malý kousek růžku, abyste vytvořili úzký otvor, a použijte jej stejně jako zdobicí sáček.
Uzený salám nebo klobásu nakrájejte na drobné kostičky a nasypejte je na vrstvu brambor. Rovnoměrně je na ni rozprostřete a posypejte je nahrubo nastrouhanými, na tvrdo uvařenými vejci. Na ta opět vytvořte majonézovou mřížku.
Tyto vrstvy už nemusíte solit, neboť jak majonéza, tak uzenina sůl již obsahují a na bramborové základně je jí také dost.
Další patro vytvořte z na kostičky nakrájených nakládaných okurek a na ně přijde najemno nastrouhaná syrová mrkev. Tu rozprostřete tak, aby pokrývala nejen předcházející vrstvu, ale i boky celého salátového kopce. Mrkev postříkejte opět majonézou a posypejte ji nadrobno nakrájenými nakládanými žampiony ze sladkokyselého nálevu.
Poslední vrstvou pak bude jemně strouhaný sýr, jímž pokryjte opět celý povrch salátu, stejně jako předtím strouhanou mrkví.
Salátový kopec buďto ihned podávejte, anebo jej uložte do lednice proležet. V chladu vydrží i několik dní.
Videopostup krok za krokem