Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažená kuřecí křidélka s rajčatovou omáčkou a salátem z okurky a ředkviček

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Smažená kuřecí křidélka s rajčatovou omáčkou a salátem z okurky a ředkviček - postup přípravy

Jakožto typické fastfoodové jídlo se smažená kuřecí křidélka netěší právě dobré pověsti mezi výživovými specialisty. My vám ale ukážeme recept, který z předsudků vůči nim zanechá jen bezzubé trosky. Masitá křidélka ochucená provensálskými bylinkami, doplněná o omáčku z rajčatové pasty a čerstvý zeleninový salát představuje vše, co patří do vyváženého jídelníčku. A kromě toho chutnají naprosto skvěle!

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Kuřecí křidélka umyjte, odstraňte letky a jednotlivé části křídel od sebe v kloubu oddělte. Všechny části pak vložte hluboké mísy.




V jiné misce smíchejte sójovou omáčku, sůl, mletou papriku, kari a provensálské bylinky a dobře promíchejte. Nakonec přidejte jednu lžíce kukuřičného škrobu a prošlehejte tak, aby se v těstíčku nevytvořily hrudky (pokud se přece jenom vytvoří, promixujte směs ponorným mixérem).

Získanou omáčku nalijte do mísy s křidélky, vše dobře promíchejte a vložte do ledničky asi na 1 hodinu chladit a marinovat.

Zatímco si křidélka hoví v ledničce, připravte si rajčatovou omáčku a salát. Do misky vložte rajčatovou pastu. Prolisujte k ní tři nebo čtyři očištěné stroužky česneku a dochuťte čerstvě nasekanou petrželovou natí a mletým černým pepřem. Směs zřeďte studenou vodou a promíchejte.

Poté připravte salát. Očistěte ředkvičky, zbavte je listí a kořínků a nakrájejte je na tenké proužky.

Totéž pak proveďte se salátovými či polními okurkami (pokud používáte okurky polní, doporučujeme z nich oloupat slupku, je totiž ve srovnání se salátovkami znatelně tužší).

Všechny přísady vložte do mísy, přidejte nasekanou petrželku, dochuťte solí a černým pepřem a nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.

Marinované maso vyndejte z lednice. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou oleje a na středním ohni na ní osmažte křidélka z obou stran dozlatova.

Když jsou z jedné strany hotová, otočte je na druhou, přiklopte pokličkou, snižte žár kamen a duste tak dlouho, dokud nezezlátnou a nezměknou.

Hotová křidélka nechte okapat na papírových utěrkách od přebytečného oleje a podávejte s miskou rajčatové omáčky a kopečkem ředkvičko-okurkového salátu.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů