Švédské masové kuličky jako z IKEA - postup přípravy
Pravé švédské masové kuličky jsou chloubou obchodního domu IKEA, ale velmi snadno si je i s chutnou omáčkou můžete udělat doma. Recept na ně je neobyčejně jednoduchý.
Na kuličky
Na omáčku
Oba druhy mletého masa dejte do mísy. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, česnek na malé kousky, případně ho prolisujte a dejte do masa. Přidejte strouhanku, vejce, osolte a opepřete. Z masové směsi udělejte kuličky požadované velikosti, dejte je na plech či tác vystlaný pečícím papírem, přikryjte fólií a umístěte na jednu až dvě hodiny do lednice, aby se vše dobře proleželo.
Na pánvi rozpalte trochu rostlinného oleje a kuličky opečte ze všech stran tak, aby byly hezky dozlatova. Rozehřejte troubu na 180 °C. Osmažené kuličky dejte do zapékací mísy, tu přikryjte alobalem a dejte je péci do trouby na 35 až 40 minut.
Na pánví rozpusťte máslo a do něho přidejte hladkou mouku a udělejte jíšku. Do ní nalijte hovězí vývar a vše promíchejte tak, aby omáčka byla hladká a bez hrudek. Stáhněte plamen, přidejte hořčici a sójovou omáčku a dle chuti osolte a opepřete. Nakonec zjemněte smetanou a za stálého míchání omáčku zhruba dvě minuty povařte.
Z trouby vyndejte dopečené kuličky. Nandejte je na talíř, zalijte omáčkou a podávejte se zvolenou přílohou například vařeným bramborem či hranolky. Jídlo můžete ozdobit trochou nasekané petrželky nebo k němu jako v IKEA podávat brusinkový džem.