Sýrové tyčinky s česnekem - postup přípravy
Preclíky a sýrové tyčinky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů občerstvení při posezení u piva či vína, a proto není od věci jich pár připravit i v očekávání silvestrovských party a setkání s přáteli. Vyzkoušejte třeba osvědčený recept paní Pavlíny Bušové.
Ingredience
Do mísy nalijte smetanu ke šlehání, prolisujte k ní oloupaný česnek, přidejte sůl, rozpuštěné máslo a sádlo a jemně nastrouhaný sýr. Nakonec přidejte jeden vaječný žloutek a vše důkladně promíchejte. Hladkou mouku prosejte spolu s práškem do pečiva přes jemné sítko a zapracujte obojí do sýrové hmoty.
Uhněťte soudržné těsto, vyválejte ho na plát o síle asi 3 mm a kráječem na pizzu či nožem ho rozkrájejte na úzké pruhy, které v případě potřeby ještě rozdělte na kratší tyčinky. Vyskládejte proužky na plech pokrytý pečicím papírem, v misce rozšlehejte vajíčko, povrch všech tyčinek jím potřete a posypejte libovolnými semínky, hrubozrnnou solí, kořením či strouhaným sýrem.
Tyčinky vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je asi 10 až 15 minut, dokud na povrchu jemně nezezlátnou (pokud máte rádi vypečenější tyčinky, přidejte minutku pečení navíc). Po dopečení je nechte zchladnout a podávejte samotné nebo jako doplněk k různým pomazánkám, jako je třeba klasický palivec.