Tipy, jak uvařit dokonale čistý vývar - postup přípravy
Čistý vývar je jednou ze základních věcí, u nichž byste měli vědět, jak je připravit. Každá žena má vlastní recept na chutný a průhledný vývar. Kromě plné chuti získáte lék na únavu, nachlazení i kocovinu. Díky následujícím tipům připravíte dokonalý vývar vhodný na polévky i omáčky.
Ingredience
Jedním z nejdůležitějších prvků skvělého a zcela čirého vývaru je výběr masa a zeleniny. Maso by mělo být čerstvé. Ujistěte se, že je v nejlepší kondici, než ho dáte do vody. Pokud berete maso z mrazáku, nechte ho celé rozmrazit. Nikdy ho nevařte zmrzlé, jinak nedosáhnete dokonalé chuti, kterou očekáváte.
Teplota, na které maso vaříte, je stejně důležitá. Mnoho lidí si myslí, že díky silnému plamenu se vývar uvaří rychleji. Velký omyl. Maso, zvěřinu a zeleninu vždy vařte na mírném ohni. Pokud nastavíte příliš velký plamen, maso se začne rozpadat na vlákna, což poškodí čistotu vývaru. Vše dělejte pomalu a opatrně. Získáte dokonalý vývar plný chuti.
Mnoho lidí to neví, ale první vývar byste měli scedit. Jakmile se vyvaří první tuk, měli byste vývar okamžitě scedit a hrnec důkladně umýt. Je nutné důkladně omýt také maso a odstranit veškerý odpad, aby byl vývar skutečně čistý.
Poslední tip vás pravděpodobně překvapí. Je potřeba vývar nejprve zmrazit a následně rozmrazit. Vyjměte maso z vývaru a ten dejte zmrazit. Po opětovném rozmražení si připravte cedník, do něhož dejte například perlan nebo plátýnko. Poté vývar přes něj přeceďte. V cedníku zůstane tuk a vlákna ze zeleniny i masa, které by jinak způsobily jeho zakalení. Držte se všech těchto tipů a vždy budete mít dokonalý vývar, který bude obsahovat obrovské množství chuti a zároveň bude zcela čistý.