Tiramisu dort - postup přípravy
Chystáte pro svého blízkého narozeninovou oslavu? Pak by neměl na slavnostní party chybět dort! Co třeba vsadit na ten s příchutí Tiramisu? Milovat ho bude nejen oslavenec, ale i všichni přítomní hosté a strávníci.
Korpus
Krémová náplň
Ostatní
Nejprve začněte přípravou těsta na korpus. V míse si tedy vyšlehejte do tuhého sněhu vaječné bílky s citronovou šťávou. Poté do krému přidejte i žloutky, krystalový cukr, polohrubou mouku.
Dále kakaový prášek, mléko, slunečnicový olej a vypracujte polotekuté a nadýchané těsto bez hrudek. To vlijte do kulaté formy na koláč (vystlané pečícím papírem) a dejte péct do trouby na cca 40 minut při teplotě 160 °C.
Výroba krémové náplně
Dále se pusťte do přípravy krémové náplně. Ve skleněné a středně velké míse si vyšlehejte vaječné žloutky spolu s krystalovým cukrem. Poté nechte ve vodě nabobtnat želatinu v prášku a také ji ke žloutkové směsi zakomponujte.
Vše zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Nakonec krém odstavte a nechte zchladnout. Pak do něj vložte mascarpone a vyšlehanou smetanu.
Kompletace Tiramisu dortu a jeho tuhnutí v lednici
Nyní se pusťte do kompletace dortu. Upečený kakaový korpus seřízněte v polovině podélně. Horní plát pak zmenšete asi o jeden centimetr v obvodu. Na ten spodní natřete směs kávy s rumem a navrstvěte polovinu krému (piškot lze ponechat ve formě s oddělitelným okrajem). Na náplň následně poklaďte menší kus korpusu (který jste taktéž potřeli kávou s rumem) a vše přelijte zbylou smetanovou směsí. Povrch zasypte kakaovým práškem a dezert dejte tuhnout do lednice na několik hodin, ideálně pak přes noc.
Servírování Tiramisu dortu
Ztuhlý Tiramisu dort vyjměte a podávejte oslavenci i hostům třeba s kvalitním espressem. Hodit se bude k porci i čerstvé ovoce. Přejeme vám dobrou chuť.