Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohové řezy s povidly a vanilkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Tvarohové řezy s povidly a vanilkou - postup přípravy

Tvarohové řezy s povidly, podle receptu z Youtube kanálu Důchodkyně u plotny, jsou výživné, nadýchané a rozplývají se na jazyku. Výhodou je jejich snadná příprava.

Tvarohové řezy s povidly a vanilkou jsou přesně ten typ moučníku, který se nepeče kvůli efektu, ale kvůli pocitu. Vůně vanilky, jemnost tvarohu a sladkost povidel vytvoří kombinaci, která připomíná dětství, nedělní odpoledne a chvíle, kdy se doma peklo jen tak – pro radost. Není to žádný složitý dort, ale poctivý, vláčný koláč, který potěší jak u kávy, tak na slavnostním stole.

Tento dezert má kořeny v tradiční středoevropské kuchyni, kde se tvaroh a povidla používaly odjakživa. Byly to suroviny, které byly běžně dostupné, a přitom dokázaly vykouzlit něco výjimečného. Tvaroh dodává řezu vláčnost a výživnost, povidla zase příjemnou sladkost a lehkou kyselost, která celý moučník krásně vyváží. Vanilka pak vše propojí do jemného, harmonického celku.

Tvarohové řezy s povidly nejsou jen o chuti. Jsou o atmosféře. O tom, jak se kuchyní line vůně pečení, jak se na stole objeví plech s ještě teplým koláčem a jak se kolem něj pomalu začnou scházet všichni doma. Je to jeden z těch dezertů, který nevyžaduje zvláštní příležitost – on si ji vytvoří sám.

A co je na něm nejlepší? Dá se snadno přizpůsobit. Místo povidel lze použít třeba meruňkový nebo švestkový džem, do tvarohové náplně přidat rozinky, citronovou kůru nebo trochu rumu. Těsto může být světlé i kakaové, někdo ho připravuje s máslem, jiný s olejem. Každá domácnost má svou verzi – a všechny mají jedno společné: chutnají jako doma.

Tvarohové řezy s povidly a vanilkou nejsou jen sladkost. Jsou to vzpomínky, vůně, klid. Jsou to chvíle, kdy se zpomalí čas a kdy se obyčejné pečení promění v malý svátek. A právě v tom je jejich kouzlo.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Náplň

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Mouku vyšlehejte s cukrem, vlažným mlékem, olejem, vejci a kypřicím práškem do pečiva. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.

2. KROK

Pokračujte s přípravou náplně. V samostatné míse smíchejte tvaroh s klasickým i vanilkovým cukrem, vanilkovým pudinkem v prášku a vejci. 

3. KROK

Poznámka: Pro tento recept je nejvhodnější tvaroh z vaničky. Tvaroh v kostce je nutné před použitím zředit mlékem, abyste dosáhli požadované konzistence náplně. 

4. KROK

Polovinu těsta vlijte do formy na pečení vyložené pečicím papírem a pokryjte ji připravenou náplní. Na ni poté naneste povidla a dezert polijte zbytkem těsta. 

5. KROK

Tvarohové řezy s povidly pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobou 30 minut. 

Tip: Zda je těsto upečené, otestujte pomocí špejle, kterou byste z něj měli vytáhnout čistou.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: Důchodkyně u plotny

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů