Tvarohové valašské frgále - postup přípravy
Valašské frgály jsou oblíbené veliké kynuté koláče. Recept na ně nám poskytla paní Renata Adámková, která je plní tvarohem a rozinkami.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
Do mísy dejte vaječné žloutky, přidejte změklé máslo, cukr, sůl a kůru z jednoho citronu. Vše vyšlehejte do pěny. Pak prosejte do mísy hladkou a polohrubou mouku, udělejte důlek, přidejte droždí a trochu vlažného mléka. Až se kvásek rozjede, přidejte zbylé mléko, olej a vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu přikryjte a nechte těsto 1 až 2 hodiny kynout.
Spařte trochu rozinek v horké vodě a pak je propláchněte ve studené vodě. Do mísy přidejte tvaroh, žloutky, vanilkový cukr a moučkový cukr. Promíchejte dohladka. Pokud je náplň moc řídká, lze přidat trochu vanilkového pudinkového prášku, na jednu kostku tvarohu čtvrt sáčku. Pokud je naopak moc hustá, pomůže, když přidáte trošku bílku, aby šla lépe roztírat.
V talíři si udělejte drobenku. Nasypte sem polohrubou mouku, krystalový cukr a změklé máslo. Vše mněte prsty, dokud nevznikne drobenka.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na dvě části. Nechte ho ještě chvíli kynout a pak vytvarujte kulaté frgály podle kulaté formy, kterou máte k dispozici. Spodek formy vyložte pečícím papírem. Na vrch frgálu dejte tvarohovou náplň, ale ne až zcela k okrajům, a posypejte ji rozinkami a drobenkou.
Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte frgály cca 12 minut. Poté je nechte vychladnout a můžete podávat.