Tvarohový koláč s jablky - postup přípravy
Jablkový koláč je vděčný dezert, který udělá parádu v jakoukoliv roční dobu. Na receptu od paní Anety Vagalové je skvělé to, že je snadný a rychlý a můžete jej tak připravit, kdykoliv dostanete chuť na něco dobrého ke kávičce.
Ingredience na těsto
Na jablkovou náplň
Jablka oloupejte, vykrájejte z nich jádřince a nakrájejte je na tenké měsíčky. Vložte je do misky, zakapejte citrónovou šťávou, posypejte vanilkovým cukrem a mletou skořicí a dobře promíchejte, aby se jablka šťávou a kořením zcela obalila.
Tvaroh utřete s cukrem, tukem a vajíčkem do hladké pěny, do níž přimíchejte také lžičku perníkového koření. V jiné míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Tuto směs po částech prosejte do vaječné směsi a zpracujte jemné a pastovité těsto. Pokud je to potřeba a těsto je příliš hutné, můžete ho naředit kapkou mléka.
Plech na pečení vymažte tukem a rozetřete na něj do rovnoměrné vrstvy připravené těsto. Na něj vyskládejte připravená jablka, podle chuti je můžete posypat ještě trochou vanilkového cukru, případně skořicí, a plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 175 °C, kde nechte koláč péct asi 40 až 45 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Propečení zkontrolujte zapíchnutou špejlí.
Po dopečení nechte koláč vychladnout, poprašte ho přes sítko moučkovým cukrem, nakrájejte na porce a podávejte. Skvěle chutná s kopečkem vanilkové zmrzliny, zakysané smetany nebo vyšlehané šlehačky.