Tvarohový koláč s mákem - postup přípravy
Milujete dezerty vláčné, které jak se říká lidově „nedusí“? Potom vás určitě osloví tento tvarohový koláč, který je plný lahodných chutí. A kromě jiného i dobře vypadá. Pohostit jím můžete hrdě i rodinnou návštěvu. Jeho příprava není jinak složitá. Pusťte se do toho a půl je hotovo.
Korpus
Náplň
Do velké mísy prosejte hladkou mouku a přidejte k ní trochu pomerančové a citronové kůry.
Také vložte k surovinám změklé máslo pokrájené na kostičky, zakápněte zakysanou smetanou a vsypte moučkový cukr.
Nyní vypracujte ideálně rukama hladké a homogenní těsto, které se nebude lepit na prsty. K ruce si vezměte formu na koláč a vystelte ji pečícím papírem.
Na její dno navrstvěte připravenou hmotu, z které bude korpus. Ten pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi deset až patnáct minut. Teplotu mezitím snižte asi na 150 až 170 °C.
Až se korpus upeče, vyjměte jej z trouby a pokračujte ve výrobě krémové náplně. V míse si vyšlehejte měkký tvaroh spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem.
Posléze přidejte vejce a kukuřičný škrob. Pomocí mixéru vše propojte v homogenní směs.
Tu rozdělte dále na dvě stejně objemné části.
Do jedné misky pak vsypte mletý mák a do druhé umístěte lžičku pomerančové kůry.
Následně na korpus navrstvěte nejprve makovou náplň a na ní tu pomerančovou. Dobře rozprostřete a dejte koláč dopékat do trouby na cca 45 minut při 160 °C.
Až se koláč upeče, vyjměte ho z trouby, nechte vychladnout a pusťte se do přípravy polevy. V rendlíku si rozpusťte máslo (40 g) a vložte do něj drcenou hořkou čokoládu. Vše propojte metličkou.
Směsí následně přelijte koláč a dejte do lednice tuhnout. Dezert podávejte s šálkem oblíbené kávy nebo čaje. Dobrou chuť.
Videopostup krok za krokem