Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální těsto

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Univerzální těsto - postup přípravy

Už dlouho hledáte recept na univerzální těsto, které je možné použít na sladké i slané pečení? Vyzkoušejte jednoduchý recept na těsto, díky kterému vytvoříte delikátní dezerty i jednoduché večeře na každý den. Univerzální těsto totiž můžete použít s jakoukoli náplní, meze kuchařské fantazii se nekladou.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vyndejte si mléko z chladničky a nechte jej při pokojové teplotě, případně mírně ohřejte. Připravte si hlubokou misku, do které přidáte vejce, sůl, cukr a vsypte celý obsah sáčku se sušeným droždím. Míchejte směs do hladka, přilijte rostlinný olej a znovu důkladně promíchejte.




Prosejte mouku a přidejte jí 400 gramů do misky, vypracujte pomocí vařečky těsto, postupně přidávejte zbytek mouky, aby vzniklo hladké a mírně lepivé těsto. Vypracujte kouli, pomoučněte povrch a přikryjte utěrkou. Mísu uložte na velmi teplé místo vykynout asi na 30 minut. Je možné také nechat kynout přímo v troubě, ale při mírné teplotě.


Po vykynutí vytvořte na válu bochánky a z nich vypracujte požadované tvary. Naplňte připravenou náplní, zabalte a okraje zatlačte, aby náplň při pečení nevytekla. Nechte ještě kynout. Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vajíčkem, můžete ozdobit sezamem, hrubozrnnou solí nebo dýňovými semínky.

Troubu předehřejte na 180 °C. Doba pečení závisí na velikosti vytvořených tvarů, počítejte 15-20 minut. V případě, že rychle pečivo hnědne, stáhněte teplotu na 150 °C.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů