Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vanilkové mini éclairy s jemným krémem

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Vanilkové mini éclairy s jemným krémem - postup přípravy

Éclair je velmi vláčný dezert, tradičně plněný vanilkovým, nebo čokoládovým krémem a jeho původ lze hledat až ve Francii. Pokud jej budete chtít vyzkoušet, rozhodně nemusíte chodit do věhlasné luxusní cukrárny. Upečte si tento zákusek jednoduše doma, bude chutnat o to lépe.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:

Jak postupovat při přípravě těsta?

Do rendlíku vlijte vodu, přidejte špetku soli, změklé máslo a přiveďte k varu. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Všechny suroviny promíchejte metličkou.




Na závěr do směsi přes jemné sítko prosejte hladkou mouku a vařečkou míchejte, dokud se vše nepropojí a nevznikne vám homogenní vláčné těsto. Až se tak stane, nechte jej vychladnout na pokojovou teplotu. Posléze do směsi rozklepněte vejce a zapracujte je důkladně pomocí mixéru.

Tvoření mini éclairů a fáze pečení

Zhotovené těsto si přendejte do cukrářského sáčku s velkým otvorem a na plech vystlaný pečícím papírem nastříkejte pruhy o šířce asi dva centimetry. K tvoření éclairů nemusíte používat pouze cukrářský sáček, dobře poslouží i obyčejný plastový z pevnějšího materiálu, u kterého ustřihnete konec k protlačení těsta. Připravené mini éclairy dejte péct do trouby na 30 až 40 minut při 180 stupních, dobu a teplotu při pečení si ale zvolte dle zvyklostí s vaším spotřebičem. Než se těsto upeče, pusťte se do přípravy krému.


Jak postupovat při přípravě vanilkového krému?

Do malého hrnce vlijte mléko, smíchejte s moukou, vejcem, cukrem a přiveďte k varu. Míchejte metličkou, dokud směs dokonale nezhoustne, pak odstavte z plotny a nechte dobře vychladnout. Až bude krém studený, vmíchejte do něj pomocí mixéru i změklé máslo. Vanilková náplň by měla být vláčná, jemná a pevné konzistence.

Kompletace mini éclairů

Upečené korpusy na mini éclairy rozřízněte opatrně v půlce a naplňte vanilkovým krémem, jejich povrch je možné posypat moučkovým cukrem, nebo polévat čokoládovou polevou. Ideální je, když zákusky necháte ztuhnout v lednici. Podávejte například s čerstvým ovocem, nebo šlehačkou. Přejeme dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů