Vánoční masový dort - postup přípravy
Sváteční tabuli si můžete zpestřit vynikající masovým dortem z brambor, šunky a slaniny. Je jakousi vzdálenou obdobou bramboráku, a pokud si ho budete chtít upéct i během roku, skvěle poslouží ke svačině nebo večeři.
Ingredience
Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vašich 9 brambor by mělo být vážit zhruba 1,8 kg až 2 kg. Dejte je do síta a vyždímejte z nich co největší množství vody. Pak je dejte do mísy, přidejte mouku, oregano, granulovanou cibuli a česnek a na hrubém struhadle nastrouhaný sýr. Pokud nemáte mozzarellu, použijte jiný tvrdý sýr. Osolte a opepřete, promíchejte a asi pětinu směsi odeberte.
Do mísy přidejte na kostičky nakrájenou šunku Serrano, dušenou šunku a slaninu. Pokud nemáte, použijte jinou uzeninu či mleté maso. Dále přidejte na kostičky nakrájenou malou cibuli, červenou a zelenou papriku a promíchejte. Postupně přidejte dvě vejce, po každém vejci promíchejte.
Dortovou formu o průměru 22 centimetrů vyložte pečicím papírem. Na její boky poté ještě pomocí másla nalepte pruh pečicího papíru. Pak směs dejte do formy a důkladně ji rozprostřete a zarovnejte. Nakonec na vrch rozložte odebranou směs bez masa.
Rozehřejte troubu na 200 °C a pečte koláč 75 až 90 minut podle typu vaší trouby. Po upečení vyjměte koláč z formy, sejměte pečicí papír a podávejte.